Átverte a kormány a vendéglátásban dolgozó kis- és középvállalkozásokat

2021.01.22.

Átverte a kormány a vendéglátásban dolgozó kis- és középvállalkozásokat

Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke, a Költségvetési Bizottság elnöke pénteki sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hónapok óta megy a felhabosított kormányzati szöveget, hogy mindent megtesznek a vendéglátásban és turizmusban dolgozó kis- és középvállalkozások megmentéséért.

“Nos, ez éppen annyira nem igaz, mint ahogy a Gazdaságvédelmi Alapból sem a gazdaság védelmére költöttek. Azt a pénzt templomfelújításra és Semjén Zsolt vadászati világkiállítására költötték, a turizmus és vendéglátás megmentése címszó alatt pedig Tiborcz István és Mészáros Lőrinc érdekeltségeit mentették. “ - foglalta össze a politikus. Varju hangsúlyozta, hiába minden ígéret, hogy megmentik ezeket a vállalkozásokat, akik fegyelmezetten bezártak és újra és újraterveztek a koronavírus-járvány miatt, a kormány valójában nem segít nekik.

“A Fidesz-közeli vállalkozók szokás szerint lenyelték a milliárdokat, a többiek pedig hiába adtak be kérelmet támogatásra, nem kaptak egy fillért  sem.” - mondta a DK alelnöke.

Varju László közölte, a  Demokratikus Koalíció felszólítja a pánikkormányt, adják oda a turizmusban és vendéglátásban dolgozó kis- és középvállalkozásoknak.

“Ideje lenne befejezni az oligarchamentést, és azokon az embereken segíteni, akik belefulladnak a válságba. Nem az oligarchák, a “nemzeti tőkésosztályt” képviselő Mészáros Lőrincek fogják téglánként újraépíteni a gazdaságot - aki egyébként minden támogatás ellenére rugdosta kis sorra az a szállodáiból az ott dolgozókat.” - jelentette ki a politikus. A DK alelnöke hozzátette, nem lehet szó nélkül hagyni, hogy a kormány lopási kényszere és alkalmatlan, nullás válságkezelése miatt emberek, családok, vállalkozások, életek menjenek tönkre.

“Nem lehet a végtelenségig visszaélni az emberek türelmével, ahogy a végtelenségig lopni, csalni és hazudni sem lehet.” - mondta Varju.

Arra is kitért,  hogy ezek a vállalkozások gyakorlatilag hónapok óta a túlélésért küzdenek, még tervezni sem tudnak előre, hogy a lehető legkevesebb veszteséggel éljék túl ezt az időszakot.

“Nem tudnak tervezni, mert ahogy a válságkezelés nem megy a kormánynak, úgy oltási stratégiája sincsen, Orbán Viktor pedig épp ma reggel jelentette ki a Kossuth rádió műsorában, hogy nem lesz újranyitás amíg nincs tömeges oltás. Ez pedig újra kiszolgáltatott, kilátástalan és elkeserítő helyzetet vetít a vendgélátásból és turizmusból élő kis- és középvállalkozásoknak, míg a milliárdokból kitartott oligarchapajtások kellemesen felrakhatják a lábukat.” - fogalmazott Varju László. Felhívta a figyelmet, arra is, ha körülnézünk, Európában egyedül a magyar kormány hagyta ekkora gödörben a vállalkozásokat, minden más, normálisan működő ország épeszű válságkezelő programmal segített a bajba jutottaknak.

“Igaz, ezek a normálisan működő országok nem a saját jól nevelt oligarcháikat hizlalták a válságkezelésre szánt forrásokból.” - zárta a sajtótájékoztatót Varju László.