A pedagógusok már jól tudják: Orbánék alatt semmi jóra nem számíthatnak

2021.01.21.

A pedagógusok már jól tudják: Orbánék alatt semmi jóra nem számíthatnak

3000-el csökkent a pedagóguslétszám tavalyhoz képest – írta meg a 24.hu. A lap által megszólaltatott tanárok a kifizetetlen pluszmunkákra, a túlterheltségre, a folyamatos helyettesítésre és a megnövekedett adminisztrációs terhekre panaszkodnak elsősorban. Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy utoljára 2001-ben, az első Orbán-kormány idején volt ilyen alacsony a pedagóguslétszám Magyarországon.

A Demokratikus Koalíció szerint a magyar pedagógustársadalom az elmúlt évtizedekben már megtanulhatta, hogy Orbánék alatt semmi jóra nem számíthat. A pánikkormány pedagógus életpályamodellje megbukott: túlterhelt tanárok és gyerekek, az egész országban meglévő szaktanárhiány és egyre csökkenő szakmai megbecsülés maradtak utána. Mi, európai magyarok nem ilyen országban hiszünk, ezért azonnali béremelést, az adminisztrációs terhek mielőbbi csökkentését, és felelős, átgondolt oktatáspolitikát követelünk a kormánytól!

Arató Gergely
a DK frakcióvezető-helyettese, oktatási szakpolitikusa