Barion Pixel
A DK felszólítja az OGYÉI-t, hogy ne engedjen a kormány politikai nyomásának a kínai vakcina engedélyeztetése kapcsán!

A DK felszólítja az OGYÉI-t, hogy ne engedjen a kormány politikai nyomásának a kínai vakcina engedélyeztetése kapcsán!

2021.01.18.

A DK felszólítja az OGYÉI-t, hogy ne engedjen a kormány politikai nyomásának a kínai vakcina engedélyeztetése kapcsán!

 

Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció frakciószóvivője hétfői sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a Fidesz minden hangulatkeltésével ellentétben a DK erősen oltáspárti. 

 

“Azt szeretnénk, ha minél többen beoltatnák magukat, és így minél hamarabb magunk mögött tudhatnánk a járványt és a válságot. Mindannyiunk érdeke, hogy Magyarországon jó minőségű, az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyeztetett védőoltás kerüljön forgalomba, ne pedig az elmaradott, elavult módszerekkel kikísérletezett kínai vakcina.” - hangsúlyozta a DK-s politikus. Kifejtette, hogy a kínai vakcinával több probléma is van, nem véletlen hangsúlyozta Duda Ernő virológus, hogy kaotikus és tisztázatlan a kínai vakcinák helyzete. 

 

“A bajunk tehát az összefoglalva, hogy egy olyan vakcinát akarnak itthon engedélyeztetni és használni, amit a hiteles és független Európai Gyógyszerügynökség nem engedélyezett. Mi ugyanis az Európai Gyógyszerügynökség döntését tudjuk szakmainak és politikailag függetlennek tekinteni, és most a felelős viselkedés és döntés az első és mindenek felett álló.” - mondta a frakciószóvivő. 

 

Varga Zoltán közölte, a Demokratikus Koalíció felszólítja az Országos Gyógyszerészeti Intézetet, hogy ne engedjen a kormány politikai nyomásának a kínai vakcina engedélyeztetése kapcsán.  

 

“A DK szerint felelőtlen és veszélyes, hogy a kormány egy olyan bizonytalan hatékonyságú, Európában bevizsgálatlan, ismeretlen tartalmú és működésű kínai vakcinával akar oltani, amit nem engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség. Azzal, hogy ezt propagálják, csak azt fogják elérni, hogy még azok sem akarják majd beoltatni magukat, akik egyébként az oltás pártján állnak. Mi, európai magyarok ezért gondoljuk úgy, hogy  lehetővé kell  tenni, hogy az emberek szabadon választhassanak a vakcinák közül, hogy kényszerítsék rájuk a kínai gyártású oltást.” - sorolta Varga. Hozzátette, a kutatások szerint a magyarok mindössze 1%-a adatná be magának a kínai vakcinát, Magyarországon tehát messze ez a legelutasítottabb vakcina az összes közül. 

 

“Ha az a cél, hogy a magyarok ne akarják beoltatni magukat, akkor a kormány nagyon jól halad, kár, hogy a járvány ettől még itt marad velünk.” - mondta a frakciószóvivő. 

 

Varga Zoltán arra is kitért, hogy sajnálatos módon az Orbán-rendszerben nincs olyan állami szerv vagy hatóság, amely ne politikai irányítás alatt állna. 

 

“Orbán Viktor, mintha valami biokémikus szaktekintély lenne, szó szerint ki is jelentette, hogy szerinte a kínai vakcina biztonságos. Ráadásul több, mint 2 éve egy volt fidelitasos, egyben Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó korábbi titkára, Maurer Szemere ül az OGYÉI tanácsadó testületében. Ezért is tartjuk rendkívül fontosnak felszólítani ezt a szervet, hogy ne engedjenek a kormány nyomásgyakorlásának.” - ismertette a DK frakciószóvivője.  

 

Hangsúlyozta, most felelősen kell dönteni, meg kell védeni a magyarokat a kínai vakcinától. 

 

“Emlékezzünk rá, hogy a Brazíliában tesztelt kínai vakcina 50%-os hatékonyságú, márpedig arra nehéz járványügyi stratégiát alapozni, hogy egy oltás vagy működik, vagy nem. Elég aggasztó információ az is, hogy váratlanul, minden magyarázat nélkül mondott le annak a Sinopharm kínai gyógyszergyárnak az igazgatósági elnöke, amely azokat a vakcinákat gyártja, amelyből a magyar kormány is rendelt.” - sorolta Varga. A frakciószóvivő azt is hozzátette, Kínában csak 18 és 59 év között oltanak azzal a kínai vakcinával, amivel Orbán a rádióinterjúban elmondottak szerint a 60 évnél idősebb krónikus betegeket oltaná itthon. 

 

“Maga a vakcina gyártója mondta azt, hogy a 60 év felettiek esetében további vizsgálatokra van szükség, 60 év feletti krónikus betegeket oltani tehát kétszeresen is veszélyes vállalkozás. Ebből nem úgy tűnik, hogy a magyar kormánynak minden élet számítana.” - fogalmazott zárásként Varga Zoltán. 

RSS
Kapcsolódó politikusok