A kormány szüntesse meg az adatgyűjtést a koronavírus elleni oltás regisztrációs felületén

2021.01.12.

Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció frakciószóvivője keddi sajtótájékoztatóján kezdésként előre leszögezte: a mai sajtótájékoztatóval azt szeretnék a DK-val segíteni, hogy minél többen regisztráljanak az oltásra, mert közös érdek, hogy a lehető legtöbb ember beoltassa magát a vírus ellen.

A frakciószóvivő ismertette, az elmúlt hetekben rengeteg állampolgári megkeresés érkezett a DK-hoz, amely szerint sokan azért nem regisztrálnak az oltásra, mert nem akarják, hogy a kormány később esetleg visszaéljen az adataikkal egy kampány során.

“A vakcinainfo.gov.hu regisztrációs felületen ugyanis a regisztrációnál egy olyan beixelendő rubrika is szerepel, hogy - idézem - ‘későbbi kapcsolattartás céljából a megadott kapcsolattartási adataimat visszavonásomig kezeljék’. És bár ennek a kipipálása nem kötelező, ezt sokan nem tudják, ezért inkább elállnak a regisztrációtól is.” - hívta fel a figyelmet a DK-s politikus, aki szerint a kormány adatgyűjtési kísérlete végső soron azt eredményezi, hogy sokan nem regisztrálnak, pedig készek lennének beoltatni magukat.

Varga Zoltán közölte, a Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy a kormány szüntesse meg az adatgyűjtést a koronavírus elleni oltás regisztrációs felületén.

“Az egész ország érdeke, hogy minél többen regisztráljanak és éljenek az oltással. Nem szabad ezt kicsinyes politikai haszonszerzéssel és adatgyűjtéssel veszélyeztetni! A DK azt követeli, hogy - hiába nem kötelező beixelni - tüntessék el az oldalról az adatvédelmi tájékoztató elfogadásán túli engedélykérést az adatok kezelésére! Segíteni akarunk, éppen azért kérjük ezt, mert mi is azt szeretnénk, ha minél többen regisztrálnának.” - hangsúlyozta a frakciószóvivő, felszólítva a kormányt: adatgyűjtés helyett szorítkozzanak a tömeges oltásra való felkészülésre és ne csökkentsék a regisztrációba vetett amúgyis ingoványos bizalmat.

Varga Zoltán úgy fogalmazott, aki eddig félt regisztrálni, annak fontos leszögezniük, hogy csak az adatvédelmi tájékoztatót kötelező elfogadni, az ezen túli adatkezelés nem feltétele a regisztrációnak.

“Lehet tehát úgy regisztrálni, hogy azzal ne egyezzünk bele az adataink felhasználásába egy esetleges későbbi kampány esetére. Ez persze nem változtat azon a tényen, hogy önmagában káros, hogy a kormány ilyenre kér felhatalmazást és még akkor is adatgyűjtésen és pártpolitikai haszonszerzésen töri a fejét, amikor nemzeti érdek lenne, hogy minél többen beoltassák magukat.” - jelentette ki a DK politikusa. Varga Zoltán megismételte, közös érdek, hogy minél többen regisztráljanak, éppen ezért kérik, hogy töröljék az oldalról a további adafelhasználásra vonatkozó kérést.