Barion Pixel
A kormány semmibe veszi a nyugdíjasokat a nyugdíjminimum bebetonozásával

A kormány semmibe veszi a nyugdíjasokat a nyugdíjminimum bebetonozásával

2021.01.06.

A kormány semmibe veszi a nyugdíjasokat a nyugdíjminimum bebetonozásával

 

Dávid Ferenc, a Demokratikus Koalíció gazdasági szakértője szerdai sajtótájékoztatóján ismertette, hogy határidő nélkül hatályban tartja az öregségi nyugdíj legkisebb összegéről szóló rendelkezést az ide vonatkozó kormányrendelet. Eszerint 2008. január 1. óta egy forintnyi emelés nélkül 28 500 forint a teljes nyugdíj legkisebb összege. 

Dávid Ferenc úgy fogalmazott: hiába a válság, az Orbán-kormány úgy döntött, hogy egyetlen forinttal sem emeli meg 2021-ben a 28 500 forintos nyugdíjminimumot. 

“Ezzel továbbra is a Gyurcsány-kormány az utolsó kormányzat, amely emelte a minimálnyugdíjat, méghozzá 2008-ban. Azóta 13 év telt el, az árak emelkedtek, egy tartós egészségügyi, gazdasági és szociális krízissel néz szembe az ország, a kormány mégis semmibe veszi az időseket és sajnos másokat is” - hangsúlyozta a szakértő. Dávid Ferenc arra is kitért, hogy a nyugdíjminimum bebetonozása  nem csak a nyugdíjakra van hatással, hanem egy sor más támogatásra is: az aktív korúak ellátásaira, a gyermeknevelési támogatásra, az időskorúak járadékaira, a települési támogatásokra és a közgyógyellátásra is. Hozzátette: ez mind azért nem fog emelkedni, mert a kormány nem emeli a nyugdíjminimumot.

 

Dávid Ferenc kijelentette: a Demokratikus Koalíció szerint felháborító, hogy a kormány egy válság kellős közepén betonozza be 2008-as szinten a nyugdíjminimumot. 

 

“Ez nem csak az idősek, hanem mindenki más cserbenhagyása is. A DK szerint egy válságban nem az oligarchákra és a luxusberuházásokra kellene költeni, hanem épp a most cserbenhagyott emberekre: meg kellene emelni a különböző szociális támogatásokat és azonnali 50 ezer forintos rendkívüli támogatást kellene adni a nyugdíjasoknak.” magyarázta a gazdasági szakértő. Hozzátette, jellemző, hogy most ennek az ellenkezője történik: a szociálisan abszolút érzéketlen kormány előbb nem csinál semmit, majd amikor látja, hogy mekkora bajt okozott, akkor majd bepánikol és kapkodni kezd - ezt a forgatókönyvet látjuk ismét, sokadjára az elmúlt fél évben.

 

Dávid Ferenc azt is megemlítette, hogy a kormány döntése miatt nem fog változni a gyermeknevelési támogatás, az anyasági támogatás, a gyermekvédelmi kedvezmény, a gyermektartásdíj-előleg és a gyermek otthonteremtési támogatásának összege sem, bizonyára a családbarát kormányzás nevében. 

“Ahogy nem fog emelkedni a baleseti táppénz összege sem, sőt a közgyógyellátás és a települési támogatás is marad, válság ide vagy oda. Családosok, rászorultak és időskorú emberek lesznek az áldozatai ennek a lelketlen intézkedésnek.  “ - sorolta zárásként a szakértő. 

RSS