Az önkormányzatok fizessenek, miközben a Fidesz adót emel? - A kormány vonja vissza a katázók büntetőadóját!

2020.12.22.

Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke keddi sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet, hogy a kormány úgy döntött, jövőre gyakorlatilag tönkreteszi a katázás rendszerét, ugyanis a korábbi 8 millió forintos bevételhatár helyett a jövő évtől 3 millió forint felett minden katázó munkáltatójának 40%-os büntetőadót kell fizetnie.

“Milyen érdekes, ha az önkormányzati bevételt jelentő iparűzési adóról van szó, akkor a kormány válságot akar kezelni és megfelezi az adót, de ha a saját bevételeiről van szó, akkor ennek az ellenkezője történik. A kormány csak akkor beszél nagyvonalúan a válságkezelésről, ha az önkormányzatok zsebében turkálhat,  és az ellenzéki városokat, kerületeket büntetheti.” - mondta a DK alelnöke, hozzátéve, ha a kormány által elkölthető pénzről van szó, akkor pedig megszorítást és adóemelést látunk.

Varju László közölte, a Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy a kormány vonja vissza a KATA átalakítását és a 40%-os büntetőadót.

“Válság van, ezekben az időkben pedig semmi helye a Fidesz adóemeléseinek és megszorításainak! A DK szerint épp ellenkezőleg kellene cselekedni, békén hagyni a KATÁ-t, elengedni a társasági adót és állami támogatással segíteni a magyar vállalkozásokat!” - magyarázta Varju, felszólítva a pánikkormányt, hogy ha már a válságkezelésre képtelennek és alkalmatlannak bizonyult, akkor legalább ne rontson a helyzeten és vonja vissza a KATA tönkretételét.

A DK-s politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy ma nagyjából 400 ezer ember van az országban, aki él a KATA nyújtotta lehetőséggel.

“A Minősített Könyvelők Egyesülete szerint közülük 121 ezer ember fog pórul járni a jövőre életbe lépő kormányzati megszorítással. Nem elég tehát, hogy már most is közel félmillió munkanélküli van az országban, a kormány a válság alatt újabb 120 ezer embert hoz nehéz helyzetbe az átalakításnak nevezett megszorítással és adóemeléssel.” - sorolta Varju, hangsúlyozva: a magyar gazdaság és minden magyar vállalkozás érdeke, hogy ez soha ne történjen meg.