Barion Pixel
Az Európai Parlament határozatban utasítja el az Orbánéknak adott tacepaot a jogállamiság ügyében

Az Európai Parlament határozatban utasítja el az Orbánéknak adott tacepaot a jogállamiság ügyében

2020.12.15.

Az Európai Parlament határozatban utasítja el az Orbánéknak adott tacepaot a jogállamiság ügyében

 

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, az Európai Parlament alelnöke keddi sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet: az EP a holnapi napon egy olyan határozatot fog elfogadni, amely kimondja, hogy Orbán Viktor múlt héten kapott sajtpapírját - vagy ahogy ő mondta, tacepaóját - akként kell kezelni, ami: sajtpapírként és tacepaóként. 

 

“A lényeg, a jogállami mechanizmusról szóló jogszabály ugyanis változatlan maradt, aszerint pedig január elsejétől el kell járni az uniós pénzek ellopásának ügyében. Orbán Viktor tehát már a múlt héten elveszítette ezt a harcot, hiszen jogállamisági mechanizmus lesz, csak kikönyörgött egy szépségtapaszt, hogy valamire hivatkozva meg tudjon hátrálni a vétó ügyében.” - ismertette az EP-képviselő, hangsúlyozva: az Európai Parlament határozata ezt a szépségtapaszt fogja holnap letépni.

 

Dobrev Klára kijelentette, a Demokratikus Koalíció szerint holnap válik hivatalossá és visszavonhatatlanná Orbán Viktor történelmi veresége az EU-ban. 

 

“A DK üdvözli az Európai Parlament tervezett határozatát, amely világosan kimondja: nincs kifogás és nincs haladék, január egytől el kell járni az uniós pénzeket fosztogató kormányok ellen. A határozat egyértelművé teszi: a jogszabály az jogszabály, ami alól nincs kibúvó senki számára sem, a sajtpapír meg sajtpapír, amit Orbán Viktor bekereteztethet, kirakhatja a falára is, de nincsen semmilyen jelentősége.”- sorolta a politikus, hozzátéve,  ha Orbán Viktor ezek után is győzelmet akar majd hirdetni, az a politikai skizofrénia egészen új szintje lesz.

 

Dobrev Klára arra is kitért, hogy a múlt heti történéseket sokan sokféleképpen értelmezték, de egyvalamit nem lehetett többféleképpen is értelmezni: azt, hogy a jogállami mechanizmusról szóló jogszabály változatlan maradt. 

 

“Nem lett felpuhítva, nem lett felvizezve, Orbán Viktornak egy vesszőt sem sikerült kivetetnie belőle. Ez volt a lényeg a múlt héten és ez a lényeg most is, a holnapi EP-határozat csak erre fog rámutatni.” - magyarázta Dobrev, aki szerint Orbán Viktor pontosan arra bólintott rá Brüsszelben, amiről egy héttel előtte még azt mondta, hogy elképzelhetetlen. 

 

“Kapott egy tacepaót, amit mutogatni lehet, de a jogállamisági mechanizmust nem lehet vele megállítani.” - mondta zárásként a politikus. 

RSS
Kapcsolódó politikusok