Barion Pixel
Tegnapig még hihette azt Orbán, hogy ezt a vereséget győzelemként tudja eladni Magyarországon, de tegnap este kiderült, hogy nem

Tegnapig még hihette azt Orbán, hogy ezt a vereséget győzelemként tudja eladni Magyarországon, de tegnap este kiderült, hogy nem

2020.12.11.

Tegnapig még hihette azt Orbán, hogy ezt a vereséget győzelemként tudja eladni Magyarországon, de tegnap este kiderült, hogy nem Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, az Európai Parlament alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet: tegnap estig Orbán Viktor talán azt hihette, hogy a vétó ügyében elszenvedett vereségét talán képes lehet majd győzelemként tálalni Magyarországon. Emlékeztetett, a miniszterelnök azt mondta, hogy be lehet hűteni a pezsgőt, a tegnap este történtek után azonban úgy tűnik, hogy azt a pezsgőt inkább ki kell venni a hűtőből és vissza kell tenni a spájzba. 

 

Dobrev Klára kijelentette: a Demokratikus Koalíció szerint Orbán tegnap este minden lényeges pontban vereséget szenvedett. 

 

“Egy, a jogállamisági mechanizmust elfogadták, abban egyetlen betű sem változott; kettő, a Bíróság pár hónap alatt jóvá fogja hagyni a jogszabály alkalmazását; három, a vizsgálati időszak pedig január eggyel elindul, bármit is hazudik Orbán Magyarországon.” - magyarázta az EP-képviselő. 

 

Hozzátette, ez a 3 nagyon fontos dolog bizonyosodott be a tegnapi napon:

 

“Egy, a jogállami mechanizmusról szóló jogszabály szövege egyetlen ponton sem változott, Orbán Viktornak egy vesszőt sem sikerült kivetetnie belőle, teljesen váltoozatlan formában fogadták el.

 

Kettő, Vera Jourova, az Európai Bizottság ezekkel az ügyekkel foglalkozó uniós biztosa világosan kifejtette, hogy szó sincs több éves haladékról, a Bíróság mindössze pár hónap alatt döntést fog hozni az ügyben. A következmények tehát nem hogy a 2022-es választás előtt, hanem már jövőre meglesznek, ha Orbán folytatja az uniós pénzek ellopását.

 

Három, A Tanács elfogadta a holland miniszterelnök szigorító javaslatát is, amely szerint a vizsgálati időszak január elsejével mindenképpen elindul. Magyarán mindegy, hogy 2 vagy 4 hónap alatt dönt a Bíróság, ha január elsején Orbán lop, akkor annak következményei lesznek, nincs kibúvó és nincs haladék.” - magyarázta Dobrev Klára. 

RSS
Kapcsolódó politikusok