Közlemény: Több nővel jobban teljesítene az ország!

2015.06.18.
Oláh_Lajos_201403Több nemzetközileg elismert kutatás támasztotta alá az elmúlt években, hogy azok a gazdasági társaságok, melyek több női döntéshozót alkalmaznak, jobb gazdasági teljesítményre képesek. Ma már tapasztalatok is igazolják, hogy felelős pozícióban a nők sokszor jobban kezelik a konfliktusokat és kockázatvállalásban is higgadtabban járnak el, mint férfitársaik. Európában olyan országok kezdték már meg a kötelező női kvóták alkalmazását az állami cégekre vonatkozóan, mint Belgium, Franciaország, Hollandia, Dánia, Finnország, Ausztria vagy legutóbb éppen Németország. A magyar nők sem képességeik, sem végzettségük terén nem maradnak el európai társaiktól, mégis kirívóan alacsony a számuk a döntéshozó pozíciókban. A nők esélyegyenlőségének korlátozása nem csak a nők érdekeit sérti, hanem komoly versenyhátrányt is jelenthet a több nőt foglalkoztató európai országok gazdaságaival szemben. A Demokratikus Koalíció nevében már több törvényjavaslatot is benyújtottam ez ügyben, a kormánypártok és több ellenzéki párt azonban már a tárgysorozatba vételüket is elutasította, korlátozva a nők esélyegyenlőségét és az ország gazdasági teljesítőképességét. A DK újra törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy az állami és önkormányzati tulajdonú cégek, valamint a részvénytársaságok felelős pozícióinak legalább egyharmadát nők töltsék be. Remélem, hogy képviselőtársaim ezúttal nem hagyják cserben a magyar nőket!

Oláh Lajos Országgyűlési képviselő DK