Barion Pixel
Végletesen leszakad Magyaroszág - Már a román minimálbér is megelőzi a magyart

Végletesen leszakad Magyaroszág - Már a román minimálbér is megelőzi a magyart

2020.12.01.

Végletesen leszakad Magyaroszág - Már a román minimálbér is megelőzi a magyart 

 

Dávid Ferenc, a Demokratikus Koalíció gazdasági szakértője keddi sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet: a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának legutóbbi egyeztetése nyomán úgy tűnik, hogy Magyarországon jövőre nem lehet érdemi minimálbéremelés. Hangsúlyozta, a kormány a válságkezelés elmulasztásával nem csak munkahelyek tízezreit hagyta megszűnni, hanem szinte a minimálbéremelést is ellehetetlenítette. 

 

“Ezzel már biztosnak tűnik, hogy jövőre nem csak a szlovákok és a lengyelek fognak minket megelőzni, hanem a románok is, nagyobb lesz a román minimálbér a magyarnál.” - magyarázta a szakértő. 

 

Dávid Ferenc kijelentette, a Demokratikus Koalíció szerint a kormány hatalmas károkat okozott az országnak azzal, hogy képtelen volt a válság hatékony kezelésére. 

 

“Az történelmi jelentőségű, hogy a román minimálbér magasabb lesz a magyarnál, a szlovák és a lengyel minimálbér pedig lassan a másfélszerese lesz a magyarnak. A kormány hibás válságkezelését számos dolgozó ember a saját bőrén fogja érezni, hiszen ha nem emelkedik érzékelhető mértékben a minimálbér, akkor kevésbé fog emelkedni a többi bértétel is.” - ismertette a szakértő, hozzátéve, a DK szerint súlyos árat fizet az ország azért, mert a kormány felkészületlen és alkalmatlan volt a válság kezelésére.

Dávid ferenc úgy fogalmazott: azzal, hogy Európában egyedülálló módon nálunk nem volt érdemi válságkezelés, hatékony munkahelyvédelem és elmaradtak a vállalkozásoknak elérhető vissza nem térítendő támogatások, sok munkából élő magyarnak megpecsételődött a sorsa. 

 

“Miközben a forint gyengül, a boltokban az alapvető fogyasztási cikkek hétről-hétre drágulnak, a bérek nem fognak érzékelhető mértékben emelkedni. Így reálértéken még csak nem is ugyanannyit fognak keresni az emberek, mint eddig, hanem lehet, hogy kevesebbet.” - mondta a Dk szakértője. 

Dávid Ferenc szerint háromoldalú tárgyalások során, amelyen részt vesznek a szakszervezetek és a munkaadók, a kormány nem viselkedhet előkelő idegenként, már csak azért sem mert a kormány az ország legnagyobb munkáltatója. 

 

“Az ország 1 millió 40 ezer alacsonybérű munkavállalójának sorsa függ közvetlenül a háromoldalú tárgyalások eredményétől, ugyanis pillanatnyilag ennyien keresnek minimumszinten.  Ezért rendkívül fontos, hogy még ebben az évben egyezség szülessen a minimálbérről és a garantált bérminimum összegéről. Jövedelemszabályozási eszközzel (ami esetünkben adó csökkentést jelent) kell elősegíteni, hogy olyan tarifa-megállapodás szülessen, amely a munkavállalók számára még elfogadható, a vállalkozások pedig képesek legyenek kifizetni a megnövelt béreket.” - sorolta a DK gazdasági szakértője. Dávid Ferenc zárásként hangsúlyozta: kizárólag a kormány felelőssége, ha nem születik megállapodás a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán.

RSS