Barion Pixel
A demokrata ellenzéki szövetség pártjainak hétpontos intézkedési terve a nők elleni erőszak megszüntetésére

A demokrata ellenzéki szövetség pártjainak hétpontos intézkedési terve a nők elleni erőszak megszüntetésére

2020.11.25.

A demokrata ellenzéki szövetség pártjainak hétpontos intézkedési terve a nők elleni erőszak megszüntetésére

 

Az Orbán-kormány kifogásai mondvacsináltak, az egyedül hagyott áldozatok fájdalma azonban valódi. Nem ideológiai vitákat kell folytatni, hanem cselekedni. Mi, a demokrata ellenzéki szövetség pártjai (DK, JOBBIK, LMP, MOMENTUM, MSZP, PÁRBESZÉD) sohasem fogjuk elfogadni a Fidesz-rezsim tétlenségét, éppen ezért készítettük el azt a hétpontos intézkedési tervet, amely a nők elleni erőszak rendszerszintű problémájára tartalmaz megoldásokat.

Hazánkban minden ötödik nőt fizikailag bántalmazott a partnere, és több mint 200 ezer nő él jelenleg is ilyen kapcsolatban. A családon belüli erőszak a kormány intézményei által is elismerten tovább növekedett a koronavírus-járvány miatt bevezetett tavaszi korlátozások idején és várhatóan növekedni fog a mostani időszakban is.

A bántalmazott emberek és a halálesetek száma olyan méreteket öltött, hogy azonnali és rendszerszintű megoldásokra van szükség a nők védelme érdekében!

Véget kell vetni annak a gyakorlatnak, amely csak látszatmegoldásokkal és propagandavideókkal lép fel az erőszak ellen. A Fidesz-rezsim ideológiai kifogások miatt nem hajlandó ratifikálni a nők és gyermekek jogait védő Isztambuli Egyezményt, miközben az lenne a minimum, hogy legalább az abban foglaltak életbe lépjenek, hogy csökkenjen a támadások lehetősége és növekedjen az áldozatok védelme.

Nem szimbolikus vitákat folytatunk, hanem azonnali lépéseket követelünk magyar polgárok százezreinek érdekében. Meggyőződésünk, hogy ennek akadálya nem a pénz, hanem a szemlélet hiánya – azaz annak a felismerése, hogy a nők nem a vak komondorokon esnek át, amikor kék foltok vannak a szemük alatt.

Az Orbán-kormány kifogásai mondvacsináltak, az egyedül hagyott áldozatok fájdalma azonban valódi. Mi, a demokrata ellenzéki szövetség pártjai sohasem fogjuk elfogadni a Fidesz-rezsim tétlenségét, éppen ezért készítettük el azt a hétpontos intézkedési tervet, amely a nők elleni erőszak rendszerszintű problémájára nyújt megoldásokat:

  1. önálló költségvetési alapot kell létrehozni a nők elleni erőszak megelőzésének támogatása érdekében,
  2. meg kell erősíteni a nők elleni erőszak jelzőrendszerét,
  3. bármilyen gyanús esetben hivatalos vizsgálatot kell biztosítani,
  4. bővíteni kell az anyaotthonok kapacitását,
  5. biztosítani kell a rendvédelmi és igazságügyi dolgozók megfelelő szakmai képzését,
  6. a családon belül erőszak elleni küzdelem legyen a Nemzeti Alaptanterv része,
  7. növelni kell az iskolapszichológusok számát.

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján a demokrata ellenzéki szövetség felszólítja a Fidesz-rezsimet, hogy fejezze be a nők ellen vívott háborút, és dolgozza ki azokat az állami intézkedéseket, amelyek a járványhelyzetben is segítséget nyújtanak a nőknek.

Budapest, 2020. november 25.

Gyurcsány Ferenc (DK)

Jakab Péter (Jobbik)

Kanász-Nagy Máté (LMP)       

Fekete-Győr András (Momentum)      

Tóth Bertalan (MSZP)       

Karácsony Gergely (Párbeszéd)

RSS
Kapcsolódó politikusok