Barion Pixel
Ha Ausztria a “labor” és a követendő példa a miniszterelnök szerint, akkor miért nem csináljuk azt, mint Ausztria?

Ha Ausztria a “labor” és a követendő példa a miniszterelnök szerint, akkor miért nem csináljuk azt, mint Ausztria?

2020.11.17.

Ha Ausztria a “labor” és a követendő példa a miniszterelnök szerint, akkor miért nem csináljuk azt, mint Ausztria? 

 

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke, a párt delegációvezetője az Európai Parlamentben keddi sajtótájékoztatóján emlékeztetett: nem egyszer és nem kétszer hallhattuk azt Orbán Viktortól, hogy Ausztriát tekinti labornak és követendő példának, ahogy Ausztriára hivatkozott akkor is, amikor pánikszerűen leállította az országot. 

 

“Orbán egyszerűen fogalmaz: azt csináljuk, amit az osztrákok. A baj az, hogy miniszterelnök hazudik, amikor ezt mondja. Orbánék ugyanis Magyarországon a töredékét sem vezették be azoknak az intézkedéseknek, amelyekkel az osztrák kormány képes megvédeni az osztrák munkahelyeket, vállalkozásokat, családokat.” - mondta a DK ügyvezető alelnöke, hangsúlyozva: Ausztria ugyanis nem hagyott megszűnni félmillió munkahelyet, és nem hagyott állami segítség nélkül többszázezer embert. 

 

“Ezt csak Orbán csinálja nálunk.” - tette hozzá a politikus. 

 

Molnár Csaba ismertette: a Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy a magyar kormány kövesse Ausztriát a válság gazdasági és szociális kezelésében is.

 

“Ha Ausztria a labor, akkor a magyar kormány is fizesse ki a részmunkaidőben foglalkoztatott dolgozók bérének 90%-át, ahogy ezt az osztrákok csinálják! Ha Ausztria a labor, a magyar kormány is fizessen vissza nem térítendő újrakezdési támogatást azoknak a munkanélkülivé váltaknak, akik a válság miatt csak a korábbinál rosszabbul fizető munkahelyen tudtak elhelyezkedni. Úgy, ahogy Ausztriában, fizessék ki nekik a kettő bér közti különbözet 90%-át, 950 euróig, tehát 340 ezer forintig, méghozzá minden egyes hónapban! Mert az osztrákok ezt csinálják.” - sorolta az EP-képviselő. 

 

Molnár Csaba az előbbieket folytatva úgy fogalmazott: ha Ausztria a labor,a magyar kormány is fizessen vissza nem térítendő, havi támogatást a nehéz helyzetbe került kis és középvállalkozásoknak és egyéni vállalkozóknak. Hozzátette, mindezt jövő márcusig, egészen havi 2 ezer euróig, azaz több mint 700 ezer forintig, ahogy az osztrákok csinálják.

 

“Ha Ausztria a labor,  a magyar kormány is hozzon létre koronavírus segélyalapot, amelyből a lezárással közvetlenül ellehetetlenített vállalkozások sürgős, vissza nem térítendő támogatást kapnak a fix költségeikre és megkapják az igazoltan kieső bevételeik 80%-át. Úgy, ahogy Ausztriában, a feltételeknek való megfelelést itt is csak utólag ellenőrizzék, mert nincs vesztegetni való idő!Úgy ahogy az osztrákok csinálják. “ - folytatta a felsorolást az EP-képviselő, hozzátéve, ha Ausztria a labor, a magyar kormány is támogassa a nehéz helyzetben lévő családokat a fenti támogatásokon túl gyermekenként további havi 100 euróval, tehát 36000 forinttal, ahogy az osztrákok csinálják

 

“És most idő hiányában nem beszélek azokról a támogatásokról, adócsökkentésekről  amiket az osztrák kormány ad a vendéglátásban, a kulturális világban működő vállalkozásoknak és az ott dolgozó embereknek, vagy akár a civil szervezeteknek. Mert az osztrák válságkezelés rájuk is kiterjed.” - tette hozzá Molnár Csaba. 



Molnár Csaba rámutatott: így csinálja Ausztria, az Orbán Viktor által követendő példának tekintett ország. Hozzátette, ők 18 ezer milliárd forintnak megfelelő eurót költenek a gazdaság, az emberek és a családok támogatására, míg a magyar kormány ehhez mérten szinte semmit. 

 

“Éppen ennek, a magyar válságkezelés hiányának tudható be a félmillió munkanélküli, a soha nem látott gazdasági visszaesés és az az elhúzódó, keserves válság, a tömeges elszegényedés, aminek most elébe nézünk.” - mondta zárásként a DK ügyvezető alelnöke, hangsúlyozva: ha Ausztria a labor, a követendő példa, akkor kövessük válságkezelésben is. 

 

“Ne a szája legyen nagy a miniszterelnöknek, hanem a kormányzóképessége. Pánik helyett dolgozni kéne, kedves Orbán-kormány. És nyugodtan használják példának Ausztriát. De ne csak szavakban, hanem a családok, a munkahelyek védelmében is.” - jelentette ki Molnár Csaba.  

RSS
Kapcsolódó politikusok