Barion Pixel
Parragh László a saját zsebében keresgéljen, ha pénzt szeretne - Függesszék fel a járvány idejére a kamarai hozzájárulásokat és kárpótolják az önkormányzatokat a bevételkiesésért!

Parragh László a saját zsebében keresgéljen, ha pénzt szeretne - Függesszék fel a járvány idejére a kamarai hozzájárulásokat és kárpótolják az önkormányzatokat a bevételkiesésért!

2020.11.14.

Parragh László a saját zsebében keresgéljen, ha pénzt szeretne - Függesszék fel a járvány idejére a kamarai hozzájárulásokat és kárpótolják az önkormányzatokat a bevételkiesésért! 



Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke, a Költségvetési Bizottság elnöke sajtótájékoztató keretében emlékeztetett: a Fidesz-uralom tizedik évére már számtalan logikátlan, agyament, vagy felháborító döntést hozott, de a koronavírus-járvány kitörése óta az is érzékelhető, hogy mennyire alkalmatlanok arra a feladatra, amit kormányzásnak neveznek.

 

“A járványnak sem az egészségügyre, sem a gazdaságra gyakorolt hatását nem sikerült enyhíteni, sőt, mintha benzinnel próbálnák meg a tüzet oltani, a pánikkormány egyre jobban belecsavarodik a zavarodott intézkedésekbe és a hazugságokba.” - sorolta a DK-s politikus.  

Varju felidézte, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt javasolta, hogy egy évre függesszék fel az iparűzési adót, ami elég nagy felháborodást keltett az önkormányzatoknál. 

 

“Parragh erre cinikusan úgy reagált: “mindenkinek ki kell venni a részét a védekezésből.” A kamara elnöke egyébként még tavasszal nyilatkozott a kamarai hozzájárulás befizetéséről - ez éves szinten 5000 forint -, hogy a válság miatt nem indítanak eljárást az ellen, aki nem fizeti be ezt ,március 31-ig. Most azonban hiába van ismét veszélyhelyzet, mégis elkezdte behajtani a NAV ezeket a késedelmes hozzájárulásokat.” - foglalta össze a Költségvetési Bizottság elnöke.  

 

Varju LÁszló közölte, a Demokratikus Koalíció felszólítja Parragh Lászlót, hogy függesszék fel a járvány idejére a kamarai hozzájárulásokat, ha a vállalkozásokon szeretnének segíteni. Az önkormányzatokat pedig, amik már tavasszal is bőven kivették a részüket a védekezésből, kárpótolni kell a bevételkiesésért. 

 

“Ők hamarabb  ocsúdtak fel, mint Orbánék, akik most novemberre már egyértelműen ráfeküdtek a pánik gombra, mert halvány lila fogalmuk sincs arról, hogy mit kezdjenek a válsággal. A veszélyhelyzetet csak egy értelmesen irányító, megfontolt, szakértőkkel konzultáló vezetés tudná kezelni, a pánikkormány pánikrendelkezései csak a káoszt fokozzák. Ők csupán a luxusköltekezéshez és a közpénzek kreatív lenyúlásához értenek, a magyar családokkal, vállalkozásokkal, munkavállalókkal pedig mit sem törődnek. “ - sorolta Varju. 

 

A DK alelnöke úgy fogalmazott, nyilván mindenki tisztában van vele, hogy az önkormányzatok idén erejükön felül teljesítettek, hogy védekezzenek a járvány ellen, ellássák az egészségügyi- és oktatási intézményeket védőfelszereléssel, még akkor is, ha ezek egyébként az államhoz tartoznak - mint a kórházak és iskolák.

 

“A települések saját hatáskörükben igyekezett segíteni az egyedülálló, idős, beteg embereknek is, akik veszélyeztetettségük miatt otthon kellett, hogy maradjanak. A települések elvesztették a parkolási bevételeket is, újra kellett tervezniük a költségvetést, most pedig, a második hullámra már teljesen kimerültek. Ha a kormány valóban az iparűzési adó felfüggesztésével akar segíteni a vállalkozásokon, akkor arra is tegyenek javaslatot, hogyan fogják ezt megtéríteni az állam az önkormányzatok számára. A települések ugyanis több bevételkiesést nem fognak elbírni.” - figyelmeztetett Varju, hangsúlyozva: ha a kis- és középvállalkozások terheit akarják csökkenteni, akkor függesszék fel a kötelező kamarai hozzájárulásokat arra az időre, amíg a járvány van.

RSS
Kapcsolódó politikusok