Kiborultak a csontvázak a szekrényből Erzsébetvárosban - Hűtlen kezelés gyanújával indult nyomozás az ellenzéki vezetés által feltárt fideszes korrupciós ügyben 2020.11.04.

Niedermüller Péter, Erzsébetváros DK-s polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján emlékeztetett: amikor tavaly az önkormányzati választási kampányban arra kérte az erzsébetvárosiakat, hogy támogassák, azt ígérte nekik, hogy le fog számolni a fideszes korrupcióval és visszamenőlegesen is fel fogja tárni a Fidesz korrupciós ügyeit.

“Ma azért állok itt, hogy bejelentsem: betartottam az ígéretemet. Az erzsébetvárosi önkormányzat arra kötött szerződést a Czeglédy és Társa Ügyvédi Irodával, hogy átvilágítsák az elmúlt évek önkormányzati gazdálkodását és feltárják a Fidesz korrupciós ügyeit. Ez a munka sikerrel halad, jelenleg 4-5 olyan ügy látszik, amelyben lopáson kaptuk a kerület volt fideszes vezetését, összesen mintegy másfél milliárd forint értékben. Ma ezen ügyek egyikéről szeretnék beszámolni, méghozzá az egyik legnagyobbról, a Fidesz erzsébetvárosi ingatlanpanamájáról.” - ismertette a polgármester.

Niedermüller felhívta a figyelmet,  az erzsébetvárosi ingatlanügyletek átvilágításakor kiderült, hogy a volt fideszes városvezetés egy több mint egymilliárd forint értékű ingatlanegyüttest alig több mint 300 millió forintért játszott egy ingatlanbefektető kezére.

“A kerületnek okozott kár 796 millió forint, ennyivel kevesebb pénzért szórták el a kerület ingatlanjait, mint amennyit azok valójában értek. Az ügylet levezénylője Bajkai István, a Fidesz volt erzsébetvárosi alpolgármestere volt, a vételen százmilliókat kereső vevő pedig Schadl György ügyvéd, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke. Ők ketten tehát 800 millió forintot lapátoltak ki az erzsébetvárosiak zsebéből. Mindezt ma csak azért tudjuk, mert az én kezdeményezésemre a kerülettel szerződésben álló Czeglédy és Társa Ügyvédi Iroda felgöngyölítette az ügyet.” - foglalta össze a DK-s politikus.

Niedermüller Péter bejelentette, a Demokratikus Koalíció és a szövetséges ellenzéki pártok közös polgármestereként az ügyben rendőrségi feljelentést tett, méghozzá bűnszövetségben elkövetett csalás, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés gyanújával.

“A rendőrség arról tájékoztatott minket, hogy az ügyben nyomozás indult, méghozzá hűtlen kezelés gyanújával. Ha tehát Bajkai István azt hiszi, hogy bukott alpolgármesterként, most már országgyűlési képviselőként minden következmény nélkül elfuthat az erzsébetvárosiak százmillióival, akkor nagyon téved. A tolvajoknak, a bűnözőknek és a korrupt politikusoknak a börtönben a helyük, és mi mindent meg is fogunk tenni azért, hogy Bajkai Istvánra és a többi korrupt fideszesre is ez a sors várjon. Jobb, ha mindenki az eszébe vési, Erzsébetváros nem tűri a lopást. Mindegy, hogy kis lopás vagy nagy lopás, ingatlanpanama vagy más történt, sőt az is mindegy, hogy milyen pártállású ember követte el: a lopásnak mindig minden esetben következménye lesz.” - hangsúlyozta az erzsébetvárosi polgármester. Zárásként hozzátette: a következő napokban és hetekben újabb ügyekkel fogja folytatni a beszámolót, ugyanis bőven van még miről beszélni.