Barion Pixel

"Orbánék alkalmatlan válságkezelése miatt fejenként 143 ezer forintot veszített el minden magyar"

2020.11.02.

"Orbánék alkalmatlan válságkezelése miatt fejenként 143 ezer forintot veszített el minden magyar"

 

Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke, a Költségvetési Bizottság elnöke hétfői sajtótájékoztatóján emlékeztetett: az Orbán-kormány elfuserált politikája miatt egyre mélyebb a gazdasági válság és egyre nagyobb bajba kerülnek a magyar emberek. 

 

“Már a KSH sem tudja leplezni a zord valóságot. A statisztikai hivatal friss adatsora szerint az első félévben az egy főre jutó ipari termelés 8 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Ez azt jelenti, hogy egy magyar emberre számítva 143 ezer forinttal csökkent az ipari termelés.” - ismertette a DK-s politikus, hozzátéve: ennyit veszített minden magyar ember azzal, hogy egy év alatt ekkorát zuhant az ipari termelés.

 

Varju hangsúlyozta, ugyancsak friss adat, hogy mivel az Orbán-kormány nem segít a dolgozókon és a cégeken sem, egyre többen dolgoznak részmunkaidőben: januárban még 682 ezren, augusztusban már 918 ezren.

 

“Ez azt jelenti, hogy egyre nő azok száma, akik ugyan nem munkanélküliek, de kevesebb a jövedelmük, mint egy éve volt. Az Orbán-kormány eleve alig adott bármilyen támogatást azért, hogy munkahelyek megmaradjanak a válság idején, de most már egyértelmű, hogy ha részmunkaidősök mellé hozzávesszük a munkanélkülieket, akik már nincsenek is a regisztrációban, akkor kimondható: foglalkoztatást válság is van Magyarországon.” - magyarázta Varju László. 

 

A DK alelnöke szerint növeli a bajt, hogy az Orbán-kormány titkolózik. Úgy fogalmazott, Magyarország azon kevés ország egyike, amely még az OECD-nek (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) sem szolgáltatott adatokat, itthon pedig rendre megtagadták az ilyen kérések teljesítését. 

 

“Azokban az OECD országokban egyébként, amelyekről elérhető adat, mindenütt bőkezűbbek voltak a kormányok. Németországban minden ötödik munkavállaló részesült támogatásokból. A szomszédos Ausztriában minden harmadik munkavállaló kapott a hazainál jóval nagylelkűbb támogatást.” - ismertette a politikus. 

 

Varju arra is kitért, beszédes, hogy a kormányt mindenben kiszolgáló, pártkatonát elnökként alkalmazó Állami Számvevőszék a munkaerőpiac járványhelyzeti elemzésében megjegyzi: „kiemelt szegénységi kockázatot hordoz magában az, hogy az álláskeresési járadékban, segélyben vagy egyéb juttatásban nem részesülő álláskeresők száma magas, arányuk növekszik”.

 

“Ha kevesebb a jövedelem, ha nincs munka, akkor egyre nagyobb a szegénység és a kilátástalanság. Az Orbán-kormány luxuskiadásokra szórja most is a pénzt, ahelyett, hogy segítene a bajbajutott magyarokon.” - foglalta össze Varju László, zárásként emlékeztetve: 

a Demokratikus Koalíció már tavasszal kidolgozta és bemutatta a gazdasági válságot enyhíteni képes húszpontos javaslatcsomagját. 

 

“Most is ez lenne a megoldás, a párt honlapján részleteiben is elolvasható. A DK álláspontja nem változott: azonnal segíteni kell a munkavállalókon, cégeken, mert ennek az lesz a vége, hogy nem csak a koronavírus miatt halnak meg a magyarok, hanem az elszegényedés és a reménytelenség miatt is.” - jelentette ki a politikus. 

RSS
Kapcsolódó politikusok