Barion Pixel
Dobrev-jelentés: Az EP elfogadta a legkiszolgáltatottabbak védelmében született javaslatcsomagot

Dobrev-jelentés: Az EP elfogadta a legkiszolgáltatottabbak védelmében született javaslatcsomagot

2020.10.22.

Dobrev-jelentés: Az EP elfogadta a legkiszolgáltatottabbak védelmében született javaslatcsomagot 

 

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, az Európai Parlament alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján ismertette az óriási sikert, miszerint az EP szerdán nagy többséggel támogatta az általa kidolgozott foglalkoztatási és szociálpolitikai iránymutatásokat. 

 

“A képviselők több, mint kétharmada megszavazta jelentésemet, vagyis az ajánlásokból hamarosan minden tagország számára kötelező jogszabályok születnek” - foglalta össze az EP-képviselő. Dobrev Klára elmondta, ennek köszönhetően lesz európai minimálbér, ugyanis javaslatában már kérte, dolgozzák ki, hogy egyes tagországokban mekkora az az összeg, ami tisztességes megélhetést biztosít. 

 

“Fel kell számolni a dolgozók kizsákmányolását, nem megengedhető az, hogy a nyolc órában tisztességesen dolgoznak az emberek, de nem keresnek annyit, hogy önmagukat, családjukat el tudják tartani. Ezen fogunk változtatni” - hangsúlyozta az EP alelnöke. 

 

Arra is kitért, a másik probléma, amivel a jelentés foglalkozik, az az egészségügy helyzete. Úgy fogalmazott, a világjárvány megmutatta, milyen különbségek vannak Európában az egészségügyi rendszerek között, és aközött, hogy milyen ellátást kapnak az emberek. 

 

“Éppen ezért a jelentés azt sürgeti, hogy hozzuk létre az Európai Egészségügyi Uniót. Olyan minimumszabályokra van szükség, melyek garantálják, hogy egy magyar ember ne kapjon rosszabb ellátást, mint mondjuk egy holland állampolgár.” - sorolta Dobrev Klára, hozzátéve, ahhoz, hogy leküzdjük az országok közti különbségeket, a mostaninál sokkal többet kell befektetni az oktatásba és a szociális kiadásokba. 

 

“Muszáj figyelnünk arra, hogy a szegénységi küszöb alatt élő nyugdíjasok is méltányos nyugdíjat fizessenek minden tagállamban, ezt is megszavazta tegnap az Európai Parlament” - közölte az EP-képviselő. 

 

Dobrev Klára kijelentette, még mindig nem dőlhetnek hátra, mert sokan még mindig nem akarnak európai minimálbért vagy egységes szociálpolitikát és nem támogatják az EU-t. 

 

“Felháborítónak tartom, hogy a Fidesz EP-képviselői nem támogatták ezeket a törekvéseket és a jelentést. Nem támogatták azt, hogy Európa végre elsősorban arról szóljon, hogy az emberek hétköznapjai könnyebbek legyenek, lehetőségeik pedig szélesebbek. Leszavazták a javaslatokat, de szerencsére az EP nagy többsége támogatta ezeket” - mondta Dobrev Klára, hozzátéve: sokat beszélünk arról mitől lesz erős és sikeres Magyarország,vagy Európa, a válasz pedig az, hogy az erős és sikeres emberektől. 

 

“Ehhez pedig okos, egészséges, kiegyensúlyozott emberek kellenek, ezért kell támogatni az oktatást, az egészségügyet, a szociális törekvéseket, márpedig ezt a programot nem támogatta a Fidesz, de szerencsére az EP-kétharmada igen” - mondta zárásként az EP-képviselő. 

RSS
Kapcsolódó politikusok