Barion Pixel
Elfogyott a pénz a munkanélküli segélyekre - Százezrek kerültek ki az ellátásból

Elfogyott a pénz a munkanélküli segélyekre - Százezrek kerültek ki az ellátásból

2020.10.07.

Elfogyott a pénz a munkanélküli segélyekre - Százezrek kerültek ki az ellátásból

 

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke, a párt delegációvezetője az Európai Parlamentben szerdai sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet: gyakorlatilag elfogyott a munkanélküli támogatásra szánt pénz a költségvetésben, alig 2 milliárd forint maradt ilyen célra. 

 

“Mindez azzal együtt történt, hogy az utóbbi hónapokban rekordalacsony volt a munkanélküliekre fordított kiadás. Ebből a két adatból két dolog is világosan kiderül. 1. azért volt alacsony a munkanélküliségi támogatásra költött összeg, mert a válság miatt munkájukat elvesztett százezrek esetében lejárt a 3 hónap, amíg ez a támogatás jár. 2. azért fogyott el ez a keret így is, mert a kormány már tavasszal eldöntötte, hogy lemond a munkanélküliek százezreiről és 3 hónap után elengedi a kezüket. Ez egy gazdasági katasztrófa tökéletes receptje” - ismertette az EP-képviselő. 

 

A DK ügyvezető alelnöke a számokra is kitért. 

 

“A kormány júniusban még 30 Mrd forintot költött munkanélküli támogatásra, majd júliusban ez kevesebb mint 1 Mrd forint volt. Mi történt? Varázsütésre megszűnt volna a munkanélküliség az országban egyik hónapról a másikra? Százezrek találtak volna munkát a nyár közepén néhány nap alatt? Tudjuk, hogy ez kizárt. A valóság sokkal fájdalmasabb: akik tavasszal elveszítettek a válság miatt a munkájukat, azoknak pont a nyár közepén járt le a 3 hónapig járó munkanélküli támogatás. Ők továbbra is munkanélküliek, továbbra sincs megélhetésük, csak már nem kapnak támogatást és kikerültek a hivatalos állami statisztikából.” -sorolta a politikus, hozzátéve, így csinálja ezt az Orbán-kormány.

 

Molnár Csaba kijelentette: a Demokratikus Koalíció szerint azonnal meg kell emelni a munkanélküli támogatás összegét és 3 hónapról legalább 6 hónapra kell emelni a folyosítás idejét! 

 

“Ugye senki nem gondolja komolyan, hogy azok, akik március-áprilisban elveszítették a munkájukat, azok a nyár közepén, térdig a válságban járva hipp-hopp munkát találtak. Nem, nyilván nincs így. Ezek a számok azt mutatják, hogy nem véletlen, hogy a világon mindenütt tovább jár a munkanélküli támogatás, mint a 3 hónapig járó magyar. Ma több százezer olyan munkanélküli van az országban, akiknek a kormány egyetlen forinttal sem segít, mert már nincsenek benne a hivatalos statisztikákban.” - mondta a DK-s politikus, hangsúlyozva, az Orbán-kormány több százezer becsületes magyar emberről mondott le már a válság legelső napjaiban.

 

Hozzátette,  akkor még nem is beszélt azokról a legalább tízezrekről, akik soha nem kerültek be ezekbe a statisztikákba, mert a kormányablakok nem bírták tartani a lépést a válsággal és a munkahelyek megszűnésével. 

 

“Tavasszal tele volt a sajtó azzal, hogy hiába állnak tömegek sorba a munkanélküli támogatásért, nem kerülnek sorra. Ma tehát kétféle munkanélküli van az országban: azok, akik már hónapok óta nem kapnak semmilyen segítséget a kormánytól, és azok, akik soha nem is kaptak. Ezek után nem kell csodálkozni azon, hogy Magyarországon válság van.” - mondta zárásként Molnár Csaba. 

RSS
Kapcsolódó politikusok