Barion Pixel
A Demokratikus Koalíció törvényjavaslatot nyújt be, hogy a  szolidaritási adót igazítsák az önkormányzatok csökkentett bevételeihez

A Demokratikus Koalíció törvényjavaslatot nyújt be, hogy a szolidaritási adót igazítsák az önkormányzatok csökkentett bevételeihez

2020.10.06.

A Demokratikus Koalíció törvényjavaslatot nyújt be, hogy a  szolidaritási adót igazítsák az önkormányzatok csökkentett bevételeihez 

 

Ráczné Földi Judit, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a  Fidesz-kormány erősen megkérdőjelezhető és szakmaiatlannak is nevezhető költségvetésében meghúzódik egy sor: a 2020-as negyvenmilliárd forintnyi szolidaritási hozzájárulás helyett jövőre 160 milliárd forinttal terveznek . 

 

A DK-s elnökségi tag ismertette, a települések iparűzési adója alapján a fizetendő hozzájárulás eltérő mértékű, eddig egy főre vetítve 32 ezer forintnyi iparűzési adó volt a fizetési  kötelezettség küszöbe településenként. Arra is felhívta a figyelmet, hogy jövőre viszont, mint az kiderült, a kormány ezt leszállítja 22 ezer forintra. 

 

“Az önkormányzatok most még sötétben tapogatóznak, hiszen a társaságok esetében az adóbevallások határideje szeptember 30-ra csúszott a veszélyhelyzet miatt, ráadásul a településekre befolyó adó mennyisége is jelentősen eltérhet az eddig megszokottól, a koronavírus-járvány miatt, a szolidaritási adót azonban a települések eredeti költségvetéséhez képest számítják, ami értelemszerűen több, mint amivel most, a járvány után kell számolniuk.” -foglalta össze a  DK elnökségi tagja. 

 

Ráczné Földi Judit közölte: a Demokratikus Koalíció törvényjavaslatot nyújt be, hogy a  szolidaritási adót igazítsák az önkormányzatok csökkentett bevételeihez, az újratervezett települési  költségvetésekhez. 

 

“A koronavírus-járvány idején a kormány minden terhet és felelősséget az önkormányzatokra rakott, egy fillér segítséget nem adtak a védekezéshez a megszaporodott feladatok ellátásához. A települések saját maguk oldották meg a járvány miatt otthonmaradó idősek vagy betegek ellátását, étkeztetését, saját költségükön vásároltak védőfelszereléseket az orvosi rendelőkbe, vagy épp fertőtlenítőszereket a hivatalokba, óvodákba, vagy éppen az egyébként állami fenntartású iskolákba.” - sorolta a politikus. Emlékeztetett, a települési önkormányzatok voltak azok, akik civil segítőkkel összefogva beszerezték a rászoruló családoknak a digitális oktatáshoz szükséges eszközöket, és mindent megtettek, hogy enyhítsék a bajt. 

 

“Nem őket kell még külön büntetni és megsarcolni, és egyenesen nevetséges, hogy az a kormány emeli a szolidaritási adót, amelyiknek maga a szolidaritás szó sem jelent semmit. Mi, európai magyarok úgy látjuk, a  valódi szolidaritás az lenne, ha figyelembe vennék a települések megváltozott helyzetét és a durván lecsökkent bevételeket.” - tette hozzá a DK-s politikus. 

 

Ráczné Földi Judit úgy fogalmazott, ezzel a lépéssel a Fidesz-kormány még csak nem is kegyet gyakorolna, hiszen ez lenne az alapvető, ésszerű intézkedés. Ismertette: a települések önkormányzatainak  nem csupán a kiadásai sokszorozódtak meg, hanem a bevételek is jelentősen csökkentek, pláne, hogy a kormány még a gépjárműadót is teljes egészében elveszi a településektől. 

 

“Ezt nem tudják kompenzálni a kormány által belengetett ígérettel, miszerint jövőre  16 százalékkal többet szán az önkormányzati szektornak, ami egyrészt reálértéken nem jelent valódi növekedést, másrészt pedig eléggé homályos, hogy kinek és milyen célra adnak majd költségvetési támogatást. Végezetül pedig, itt nem csupán településekről van szó. Ezeken a településeken emberek élnek, az önkormányzatoknál emberek dolgoznak. Márpedig a 2021-es költségvetést megalapozó törvényjavaslatba bekerült egy olyan rendelkezés, hogy a bevételt tilos a hivatali dolgozók bérére költeni.” - mondta a DK-s politikus, hozzátéve: ismét a nehéz helyzetben lévő, minimális bevétellel rendelkező önkormányzatokat büntetik, és veszélybe sodorják az önkományzatok dolgozóit is. 

RSS
Kapcsolódó politikusok