Barion Pixel
A DK törvénymódosító-javaslatokat nyújt be az orvosi béremelésről szóló törvényhez

A DK törvénymódosító-javaslatokat nyújt be az orvosi béremelésről szóló törvényhez

2020.10.05.

A DK törvénymódosító-javaslatokat nyújt be az orvosi béremelésről szóló törvényhez

 

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese hétfői sajtótájékoztatóján emlékeztetett: Orbán Viktor a hétvégén bejelentette, hogy “áttörő erejű” béremelésre készülnek az egészségügyben. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a korábban beígértnek egy nagyon leszűkített változtata, és hogy a miniszterelnök azt ígérte, teljesítik a Magyar Orvosi Kamara kéréseit, de ez közel sincs így. 

 

“A MOK ugyanis 2021. januárjára kérte, hogy érjék el az általuk javasolt szintet, a javaslat viszont három szintben teljesítené a béremelést, tehát ismét csak ígéretet kaptak és nem pénzt.” - magyarázta a politikus. Úgy fogalmazott, a Demokratikus Koalíció célja, hogy valódi jövedelem-emelkedés legyen és ne csak üres ígéret legyen, hogy majd valamikor kapnak juttatást. 



“A Demokratikus Koalíció szerint az alábbi 5 dolognak kell teljesülnie:

 

1. A béremelés 100%-os béremelés, tehát duplázás kell legyen, ez nem lehet ennél kevesebb.

2. A bérek megduplázását azonnal kell végrehajtani, nem lehet 1, 3 vagy 5 év alatt lépcsőzetesen bevezetni. Nem szeretnénk ugyanazt a szemfényvesztést látni, mint az úgynevezett 13. havi nyugdíjnál, aminek a valóságban semmi köze nincs a 13. havi nyugdíjhoz.

3. A duplázás járjon mindenkinek visszamenőlegesen idén július elsejétől.

4. A dupla bérnek minden egészségügyi dolgozónak járnia kell: orvosnak, háziorvosnak - ez nagyon fontos, minden ápolónak és a teljes szakszemélyzetnek, függetlenül attól, hogy milyen feladatot látnak el az egészségügyi intézményekben.

5. A bérek megduplázását ki kell terjeszteni minden szociális dolgozóra, beleértve az önkormányzati fenntartású szociális intézmények dolgozóit is.” - sorolta Arató. 



A DK-s politikus szerint ennek az 5 dolognak a teljesülése nagyon fontos lenne ahhoz, hogy a béremelés valódi segítséget jelentsen a 10 éve magukra hagyott egészségügyi dolgozóknak. 

 

“A Demokratikus Koalíció idén április 4-én tett egy 20 pontos javaslatcsomagot a kormány elé, amelynek része volt, hogy - idézem - “az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók 100 százalékos béremelést kapnak”. A kormány akkor ezt kerek-perec elutasította. Nem tudjuk, hogy miért kellett erre fél évet várni, de örülünk, hogy a kormány mostanra végre belátta, a bérek megduplázása elkerülhetetlen.” - ismertette a frakcióvezető-helyettes.

RSS
Kapcsolódó politikusok