A DK 5 javaslata az egészségügyi béremeléssel kapcsolatban

2020.10.04.

A DK 5 javaslata az egészségügyi béremeléssel kapcsolatban

Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta: Orbán Viktor tegnap bejelentette, hogy áttörő erejű béremelésre készülnek az egészségügyben.

“Hadd kezdjem azzal, hogy a Demokratikus Koalíció idén április 4-én tett egy 20 pontos javaslatcsomagot a kormány elé, amelynek része volt, hogy - idézem - “az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók 100 százalékos béremelést kapnak”. A kormány akkor ezt kerek-perec elutasította. Nem tudjuk, hogy miért kellett erre fél évet várni, de örülünk, hogy a kormány mostanra végre belátta, a bérek megduplázása elkerülhetetlen. Mivel a kormány még nem nyújtott be konkrét törvényjavaslatot - ezt valószínűleg hétfőn fogják megtenni - szeretnénk már jó előre jelezni, hogy mi az az 5 feltétel, amelynek a teljesülése a DK szerint elengedhetetlen.” - foglalta össze a politikus.

Varga Zoltán ismertette, a Demokratikus Koalíció szerint az alábbi 5 dolognak kell teljesülnie:

“1. A béremelés 100%-os béremelés, tehát duplázás kell legyen, ez nem lehet ennél kevesebb.

2. A bérek megduplázását azonnal kell végrehajtani, nem lehet 1, 3 vagy 5 év alatt lépcsőzetesen bevezetni. Nem szeretnénk ugyanazt a szemfényvesztést látni, mint az úgynevezett 13. havi nyugdíjnál, aminek a valóságban semmi köze nincs a 13. havi nyugdíjhoz.

3. A duplázás járjon mindenkinek visszamenőlegesen idén július elsejétől.

4. A dupla bérnek minden egészségügyi dolgozónak járnia kell: orvosnak, háziorvosnak - ez nagyon fontos, minden ápolónak és a teljes szakszemélyzetnek, függetlenül attól, hogy milyen feladatot látnak el az egészségügyi intézményekben.

5. A bérek megduplázását ki kell terjeszteni minden szociális dolgozóra, beleértve az önkormányzati fenntartású szociális intézmények dolgozóit is.” - sorolta a képviselő.

Varga hozzátette, amennyiben a Fidesz által holnap benyújtott törvényjavaslat ezeket nem fogja tartalmazni, akkor a DK mindegyiket be fogja nyújtani módosító javaslatként.

“Ennek az 5 dolognak a teljesülése nagyon fontos lenne ahhoz, hogy a béremelés valódi segítséget jelentsen a 10 éve magukra hagyott egészségügyi dolgozóknak.” - zárta a sajtótájékoztatót a DK képviselője.