Barion Pixel
Lesújtó adat a magyar nyugdíjakról - A DK azonnali nyugdíj-kiegészítést követel

Lesújtó adat a magyar nyugdíjakról - A DK azonnali nyugdíj-kiegészítést követel

2020.10.02.

Lesújtó adat a magyar nyugdíjakról - A DK azonnali nyugdíj-kiegészítést követel 

 

Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet: egészen drámai és lesújtó képet fest a magyar nyugdíjasok életéről egy friss kutatás, a Globális Nyugdíjindex. 

 

“A felmérés szerint egész Európában Magyarországon vannak az egyik legrosszabb helyzetben a nyugdíjasok, ide értve a régiónkat is, Szlovénia, Szlovákia vagy épp Csehország is fényévekkel jár előttünk. A magyar nyugdíjasoknak nincsenek tartalékaik és megtakarításaik, nem férnek hozzá az egészségügyhöz a több hónapos várólisták miatt, és a pénzük értéke is folyamatosan romlik.” - foglalta össze a politikus, hangsúlyozva: ebben nagy szerepe van a gyenge forintnak és az Európa-rekorder inflációnak, valamint annak, hogy az Orbán-kormánytól segítségre nem, csak homályos ígéretekre futotta a válságban.

 

Varju László elmondta, a Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy a kormány fizessen 50 ezer forintos azonnali nyugdíjkiegészítést minden nyugdíjasnak! 

 

“Nem lehet magukra hagyni az időseket akkor, amikor hónapról-hónapra egyre drágább az élelmiszer, a gyógyszer, az élet. Válság van, a válságban pedig a kormánynak kötelessége segítenie az időseken! A DK szerint egy egyszeri, azonnali 50 ezer forintos segítség is csak tűzoltásra lenne alkalmas, hiszen hosszú távon a nyugdíjak bérekhez kötésére, még hosszabb távon pedig az európai minimálnyugdíj bevezetésére van szükség. A DK szerint most azonban nincs mire várni, azonnal adni kell minden nyugdíjasnak 50 ezer forint segítséget, ha már nem kapták ezt meg tavasszal, amikor először követeltük.” - sorolta a DK-s kélviselő, hozzátéve, segîteni kell, hogy a tomboló válságban legalább a napi problémákkal és a bevásárlással ne maradjanak magukra az idősek!

 

Varju felidézte, az elmúlt hónapok nagyjából két hírről szóltak: a járványról és az élelmiszerárak drasztikus emelkedéséről. 

 

“Ma mindkettő az időseket sújtja a legjobban. Éppen ezért olyan felháborító, hogy a kormány gyakorlatilag egyetlen forint segítséget sem adott az időseknek a válság kezdete óta, és nem is akar adni az idei évben. Az ígéretek, hogy majd mi lesz jövőre, nem segítenek annak, aki most hétvégére nem tud bevásárolni. A kormány felelőssége, hogy a nyugdíjasok közül megint a magyarok jártak a legrosszabbul egész Európában.” - mondta zárásként Varju László. 

RSS
Kapcsolódó politikusok