Barion Pixel
A kormány nevetséges összeget szán a parlagfű elleni védelemre, és semmibe veszi több, mint egymillió allergiás érdekeit

A kormány nevetséges összeget szán a parlagfű elleni védelemre, és semmibe veszi több, mint egymillió allergiás érdekeit

2020.09.27.

A kormány nevetséges összeget szán a parlagfű elleni védelemre, és semmibe veszi több, mint egymillió allergiás érdekeit

 

Dr. Oláh Lajos, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján ismertette: többször felhívták már a figyelmet arra, hogy évről évre súlyosabb Magyarországon a parlagfűhelyzet. Hozzátette, bár az allergiások száma folyamatosan növekszik - már több, mint egymillió parlagfűallergiás él hazánkban - a kormány nem igazán akarja komolyan venni a védekezést és az irtást. 

 

“Több írásbeli kérdéssel fordultam korábban a kormányhoz, hogy megtudjam többek között azt, hány hektáron találtak országos szinten parlagfűszennyezettséget, ; a kormány számításai szerint mekkora veszteség érte a nemzetgazdaságot parlagfű miatt a 2019-es év folyamán; és mennyit szánnak védekezésre. A válaszokból süt a kormány szokásos nemtörődömsége, az, hogy számukra ez a probléma nem létezik. Saját bevallásuk szerint kevesebb, mint 50 millió forintot szán parlagfű elleni védekezésre - ha egymillió beteggel számolunk, 50 forint jön ki fejenként, de tudjuk, hogy ennél többen vannak.” - sorolta a politikus, arra is felhívva a figyelmet,  ha végignézik a legfrissebb híreket, akkor látható ezzel szemben, hogy Kövér László szobájába közel kétszáz millió forintért vesznek új szőnyegeket. 

 

Oláh Lajos ismertette, a Demokratikus Koalíció felszólítja a kormányt, vegye végre komolyan a parlagfű-allergiások problémáját és kezdje meg komolyan a harcot a  súlyosan allergizáló gyomnövény ellen.  

 

“A kormánynak kötelessége lenne vállalnia, hogy plusz forrásokat biztosít a védekezésre. Ez a kormány azonban arra sem képes, hogy érdemben egyeztessen a civil szervezetekkel, vagy kijelöljön egy parlagfű elleni kormánybiztost, ahogyan azt már többször kérték. Ugyanilyen fontos lenne az irtás ellenőrzésének fokozása, a bejelentés lehetőségeinek széleskörű hirdetése, és az orvosi kapacitás emelése. Mi, európai magyarok továbbra is ezekért fogunk harcolni, és emlékeztetjük a kormányt a kötelességére!” - jelentette ki az országgyűlési képviselő. 

 

Oláh Lajos elmondta, ha megnézik a kormány válaszait, az is szembetűnő, hogy ők a parlagfű által szennyezett területet országosan ötezer hektárra teszik. Szerinte ez vagy azt jelenti, hogy a hasukra csaptak és ez a válasz olyan szép kereknek hangzott, vagy azt, hogy finoman szólva nem túl hatékonyan mérték fel a területet. 

 

“Ötezer hektáros területről nem lehet ennyi parlagfű pollen, amitől több, mint egymillió ember beteg. Arra sem tudtak továbbá válaszolni, mennyi a nemzetgazdasági kár összességében a mezőgazdaságban, turizmusban, egészségügyben, stb. Sőt, tovább megyek: a kormány még arra sem fordít energiát, hogy nemzetközi együttműködéshez csatlakozzon, holott ez lenne hosszú távon, vagy véglegesen az egyetlen megoldási, nemzetközi összefogással megoldani a problémát, és az Európai Uniótól sem kértek soha segítséget.”  - jelezte zárásként a DK-s politikus, kiemelve: a kormánynak  több, mint egymillió beteg érdeke nem fontos annyira, hogy egy átfogó programmal előálljon és végleges, érdemi megoldásokat keressen. 

RSS
Kapcsolódó politikusok