Összeomlóban a koronavírus-ellátás: önkormányzati- és magánintézményekből irányítanak át orvosokat és ápolókat az állami kórházakba

2020.09.25.

Dr. Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette: az elmúlt egy hét a növekvő esetszámok miatti kormányzati kapokodásról szólt az egészségügyben.

“Miközben Orbán Viktortól Müller Cecílián át Kásler Miklósig mindenki a magyarok szemébe hazudta, hogy van elég orvos és ápoló a járványhelyzet kezeléséhez, a háttérben elképesztő kapkodás kezdődött. Előbb a magánegészségügyi szolgáltatók, magánkórházak kaptak levelet Müller Cecíliától, hogy írják össze, hány orvost és ápolót tudnak küldeni a Covid-kórházakba.” - ismertette a szakpolitikus, hozzátéve: a kormány aztán bekopogtatott az önkormányzati szakrendelőkhöz is, hogy orvosokért és ápolókért kuncsorogjon, a hírek szerint  szerint már józsefvárosi, budavári, terézvárosi és újpesti szakrendelőkből is járvány-kórházba irányítottak át egészségügyi dolgozókatl

Komáromi Zoltán elmondta: a Demokratikus Koalíció szerint hiába kezdődött csak nemrég a második hullám, az Orbán-rendszer egészségügye már most az összeomlás szélén tántorog.

“Az Orbán-kormány 10 éve spórol az egészségügyünkön, 10 éve hagyja kivándorolni az orvosainkat és ápolóinkat, most pedig, amikor baj van, akkor hazudozik és kapkod. A DK szerint nincs itt semmilyen orbáni haditerv és nincs semmilyen felkészülés: káosz és kormányzati kapkodás van egy tönkretett egészségügy romjain. Ha tényleg minden akkora rendben lenne, mint ahogy a kormány állítja, akkor nyilván nem lenne szükség a magánegészségügyi szolgáltatók és az önkormányzati irányítás alatt álló szakrendelők kifosztására, ahogy nem lenne szükség számtalan logikátlan és káros átirányításra sem az országban.” - sorolta az egészségügyi szakpolitikus.

A DK szakértője példaként említette, hogy pápai kórházba Győrből vezényelnek át egészségügyi dolgozókat, holott maga az infrastruktúra is sokkal jobb Győrben, kézenfekvőbb lenne ott kezelni a betegeket Pápa helyett.

“A kiskunhalasi járványkórházba Szegedről vezénylik át az egészségügyi dolgozókat, pedig itt is igaz, hogy maga az ellátás is jobban megszervezhető lenne Szegeden. Közben, a nagy kapokodás közepette a János kórházról egy hete nem tudják eldönteni, hogy járványkórház legyen-e vagy sem, az Uzsoki pedig már csak bérnővérekkel képes működni.” - hívta fel a figyelmet Komáromi.

A szakpolitikus zárásként úgy fogalmazott: ha valaki azt gondolta, hogy a magyar egészségügy összeomlása, nem lesz látványos, amikor majd bekövetkezik, az tévedett, ez láthatóan éppen ezekben a napokban történik.