A DK törvényjavaslatot nyújt be, hogy teljes fizetést kapjanak azok a szülők, akiknek a gyerekeit járvány miatt hazaküldték az iskolákból

2020.09.14.

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese hétfői sajtótájékoztatóján ismertette: a kormány magára hagyta a koronavírus-járványban a munkavállalókat, dolgozó embereket, a szülőket. Elmondta, ők nem számíthatnak állami segítségre ahhoz, hogy megtartsák munkahelyüket adott esetben, ám mivel a kormány nem készült fel a tanévkezdésre, egyre több iskolában kell akár egész évfolyamoknak karanténba menniük.

“Ez nem csak a diákoknak jelent nehézséget, hanem a szülőknek is, akiknek vigyázni kell ilyen esetben a gyerekre. Jelenleg csak a táppénzt vehetik igénybe, ez viszont kevesebb, mint a fizetésük és az időtartama is limitált” - jegyezte meg Arató, hozzátéve, így nehéz helyzetbe kerülnek a családok.

Arató Gergely közölte, a Demokratikus Koalíció törvényjavaslatot nyújt be a szülők érdekében. “Eszerint azt a szülőt, aki járványügyi intézkedés miatt otthon kell, hogy maradjon, távolléti díj, azaz teljes fizetés illetné meg. Emellett javasoljuk, hogy az ilyen módon otthon lévő szülőket felmondási védelem illesse meg, azaz ne lehessen kirúgni őket.”

A DK frakcióvezető-helyettese elmondta, fontos, hogy a szülők védelmet élvezzenek és ne kerülhessenek lehetetlen helyzetbe, mert otthon kellett maradniuk a gyerekükkel.

“Azt is tudjuk, hogy a vállalkozások is nehéz helyzetben vannak, ezért nem tudják az ezzel járó többlet költséget vállalni, ezért azt is javasoljuk, hogy az ilyen módon kifizetett bér költségét az állam vállalja át, azaz a vállalkozások visszaigényelhessék.” - mondta a politikus emlékeztetve, a DK azzal kapcsolatban is benyújtott törvényjavaslatot, hogy a távoktatásban résztvevő tanároknak és diákoknak az állam biztosítson ingyenesen hozzáférhető szélessávú internetet.

“Védjük meg a diákokat, a tanulás lehetőségeit, és a szülőket is, akiknek otthon kell maradniuk a gyerekükkel a járvány miatt.” - mondta zárásként Arató.