Barion Pixel
Szlovákia jóval olcsóbban vett lélegeztetőgépeket, mint Magyarország - Itt az újabb bizonyíték a kormányzati korrupcióra

Szlovákia jóval olcsóbban vett lélegeztetőgépeket, mint Magyarország - Itt az újabb bizonyíték a kormányzati korrupcióra

2020.09.08.

Szlovákia jóval olcsóbban vett lélegeztetőgépeket, mint Magyarország - Itt az újabb bizonyíték a kormányzati korrupcióra



Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke, a Költségvetési Bizottság elnöke keddi sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet: a szlovák sajtóban nyilvánosságra hozott információk szerint Szlovákia mintegy kétezer lélegeztetőgéppel, illetve légzéssegítő berendezéssel készül a koronavírus-járvány második hullámára. Hozzátette, korábban egyébként a szomszédos ország 383 lélegeztetőgépet szerzett be, ebből 300-at egy szlovák cégtől, ezek darabját nagyjából 27 ezer eurós összeg körül.

 

“A szlovák sajtó ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy Orbán fürkészei és portyázói vásároltak Szlovákiában is, ám egy másik cégtől, jóval drágábban. A vállalkozás a szlovák egészségügyi tárcának nem tudott egy gépet sem eladni, ezzel szemben az Orbán-kormány megrendelésével 78 millió eurót, azaz majd’ 3 milliárd forintot kerestek. Összehasonlításként: a szlovákok átlagosan mintegy 28 ezer euróért, kevesebb, mint 10 millió forintért vettek főleg hazai gépeket, míg a magyar külügy átlagosan 54 ezer euróért, több, mint 19 millió forintért jutott hozzá a jobbára kínai készülékekhez.” - sorolta a DK politikusa.

 

Varju László kijelentette: a Demokratikus Koalíció szerint a fenti adatok egyértelmű bizonyítékkal szolgálnak az újabb kormányzati korrupcióra. Elmondása szerint a DK írásbeli kérdéssel fordul Szijjártó Péter külügyminiszterhez a túlárazott lélegeztetőgépek kapcsán. 

 

“Arról szeretnénk felvilágosítást kapni, hogy a külügyminisztérium betartotta-e a Fidesz-kormány rendelkezését, és több helyről kért-e árajánlatot a veszélyhelyzet alatt a lélegeztetőgépekre, vagy pedig a saját szabályaikat is képtelenek alkalmazni. Mi, európai magyarok úgy látjuk, elképesztően taszító az, hogy a kormány még a koronavírus-járványból, a betegekből és a lélegeztetőgépek beszerzéséből is képes hasznot húzni. Mostanra nagyjából bebizonyosodott, hogy Orbánéknak semmi sem szent és semmit sem jelent a magyar emberek biztonsága, ám nem fogjuk továbbra sem szó nélkül hagyni az arcátlan lopást.” - hangsúlyozta a politikus.

 

A DK alelnöke úgy fogalmazott, a kudarcos, megkésett intézkedések a tavaszi koronavírus-járvány idején a kormány csődjét, tehetetlenségét és alkalmatlanságát szimbolizálták. Az azonban, hogy a lélegeztetőgépeket is feltűnően drágán vásárolták meg, semmi más, mint a kormányzati szintű korrupció iskolapéldája. 

 

“Miközben az orvosok, egészségügyi dolgozók kétségbeesetten küzdöttek a betegekért, miközben a kórházi ágyak kiürítése miatt krónikus betegek kerültek életveszélybe, Orbánéknak nem azon járt az esze, hogy hogyan lehetne az általuk szétvert egészségügyi rendszert valahogyan helyrehozni, hanem azon, hogy hogyan tudnának minél több pénzt kiszedni az életmentő gépek beszerzésével. Amiknek a jelentős része gyakorlatilag becsomagolva porosodik azóta is. Ez minden csak nem sikeres kezelése a járványnak, és nem az egészségügy, a kórházak fejlesztése.” - mondta Varju László, hangsúlyozva, ez főleg a haszonszerzésről szól, és a Fidesz-kormány netto aljasságáról.

RSS
Kapcsolódó politikusok