Barion Pixel
Pártállam helyett jogállamot! - A kézivezérelt állami propagandatévé is a kormány saját háziszervezeteként működik

Pártállam helyett jogállamot! - A kézivezérelt állami propagandatévé is a kormány saját háziszervezeteként működik

2020.08.27.

Pártállam helyett jogállamot! - A kézivezérelt állami propagandatévé is a kormány saját háziszervezeteként működik 

 

Ráczné Földi Judit, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja és Sermer Ádám, a Liberálisok ügyvivője “Pártállam helyett jogállamot!” címmel meghirdetett sajtótájékoztatósorozatuk második állomásán, az MTVA-épületénél emlékeztettek: 3 évtizeddel a rendszerváltás után Magyarország már csak nyomokban emlékeztet egy demokratikus jogállamra, az elmúlt 10 évben az Orbán-rendszer öles léptekkel haladt a pártállam kiépítése felé. 

 

“Ma már nincs független ügyészség, független médiahatóság, független közmédia, független Állami Számvevőszék, ahogy a választási szervek vagy a rendőrség sem független a hatalom pillanatnyi akaratától. Első látogatásunk során az Állami Számevevőszék épületénél igazoltattak is bennünket a rendőrök, hiszen Orbán országában nem lehet büntetlenül felhívni a figyelmet a diktatúra módszereire.” - foglalta össze a DK politikusa.  Hozzátette, szeretnék egyértelművé tenni mindenki számára: ma Magyarországon a közpénzmilliárdokkal kitömött médiumok nem a lakosság tájékoztatását szolgálják, csupán a hatalom gondolatainak gát nélküli közvetítését. 

 

“Ezek a tömény propagandát harsogó csatornák horribilis összegeket emésztenek fel. 2020-ban az MTVA számára 75 milliárd forintos közszolgálati hozzájárulást állítottak be, amit kiegészített az 1,6 milliárd forintos médiapiaci bevétel és egy 8,3 milliárd forintos kereskedelmi és vagyongazdálkodási bevétel. 2021-re pedig még ennél is többet, közel 100 milliárd forintot költenének az MTVA-ra.” - hívta fel a figyelmet  Ráczné Földi Judit. 

 

A Demokratikus Koalíció elnökségi tagja kijelentette, a DK többi ellenzéki párttal együtt nem csak az Orbán-rendszert akarja leváltani 2022-ben, hanem a pártállamot is jogállamra akarja cserélni. 

 

“Mi, európai magyarok egy európai demokráciában, európai mérce szerint akarunk élni, nem a közpénzmilliárdokból fenntartott propagandaszólamokat hallgatva. És üzenjük Orbán Viktornak, nézze csak meg, mi történik az elvtársa által elcsalt választások óta Fehéroroszországban, nézze meg, hányan vonultak az utcára és nézze meg, milyen az, amikor a köztévé munkatársai sem hajlandóak felvenni a munkát, és nem hajlandóak többet hazudni. Nézze csak meg, mert a világsajtót bejárt képek az üres stúdióval többet mondanak ezer szónál. Nincs szükség hazugságokra, nincs szükség propagandamédiára!” - mondta Ráczné Földi Judit. 

 

Sermer Ádám a szót átvéve elmondta, az elmúlt tíz évben a Fidesz-kormány szisztematikusan építette le és törte be a közmédiát, hogy  saját képére és hangjára formálja. 

 

“Ez a “köz”média köszönőviszonyban sincs a kiegyensúlyozott, független tájékoztatással. Ennek a “köz”médiának a hírei közé még véletlen sem férkőzhet be ellenvélemény, ellenőrizetlen szó. Itt az ellenzéki politikusok legfeljebb négy-öt évente kapnak másfél perces lehetőséget. Itt már nem tudósítók, szerkesztők, újságírók dolgoznak, hanem hivatásos alákérdezők, mikrofonálványok és ctrlC+ctrlV nyomogató robotok. Mindezt pedig olyan milliárdokból fizetik, amit a magyar emberek zsebéből húz ki az Orbán-kormány, miközben az országban egyre nagyobb a válság, a munkanélküliség, a nyomor. De mindez nem számít Orbán Viktornak és kormányának, nekik csupán a látszat a fontos, és ezért a hazug látszatért bármit megadnak. “ - hangsúlyozta a politikus. 

 

Sermer Ádám úgy fogalmazott, a Liberálisok szerint a közmédia leépítése és kormányszócsővé való erőszakolása az egyik legékesebb bizonyítéka a diktatúra kiépítésének. 

 

“Orbánék hatalma alatt nem létezik különvélemény, és ezt úgy a legegyszerűbb  elérni, ha bedarálják a közmédiát, majd sorra igyekeznek leuralni vagy megsemmisíteni  másokat is, gondoljunk csak az Origora, a TV2-re, az Indexre, a Népszabadságra vagy a megyei lapokra. Aki ennyire uralni akarja a híreket és a közvéleményt, annak igenis van rettegnivalója. Mi azonban nem hagyjuk, hogy a valódi hírek helyett csak a tömény agymosás jusson el a Magyarokhoz, mert úgy gondoljuk, az kiegyensúlyozott tájékoztatás mindenkinek jár. 2022-ben ezért felszámoljuk a közpénzmilliárdokból fenntartott hazugsággyárat, és leszámolunk a kenyéradó gazdáikkal!” - tette hozzá zárásként  politikus. 

RSS
Kapcsolódó politikusok