Barion Pixel
Pártállam helyett jogállamot! - A Pártállami Számvevőszék is a kormány kézivezérelt háziszervezeteként működik

Pártállam helyett jogállamot! - A Pártállami Számvevőszék is a kormány kézivezérelt háziszervezeteként működik

2020.08.17.

Pártállam helyett jogállamot! - A Pártállami Számvevőszék is a kormány kézivezérelt háziszervezeteként működik 

 

Ráczné Földi Judit, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja és Sermer Ádám, a Liberálisok ügyvivője közös sajtótájékoztatót tartottak hétfőn az Állami Számvevőszék épülete előtt. A DK- politikus elmondta: hátom évtizeddel a rendszerváltás után Magyarország már csak nyomokban emlékeztet egy demokratikus jogállamra, az elmúlt 10 évben az Orbán-rendszer öles léptekkel haladt a pártállam kiépítése felé. 

 

“Ma már nincs független ügyészség, független médiahatóság, független közmédia, független Állami Számvevőszék, ahogy a választási szervek vagy a rendőrség sem független a hatalom pillanatnyi akaratától. Azért jöttünk ma ide, az Állami Számvevőszék elé, hogy egyértelművé tegyük: ez már nem az a független állami szerv, amely elvben a pártok gazdálkodásának pártatlan ellenőrzésére hivatott. Az ÁSZ vezetője egy volt fideszes politikus, Domokos László, ez pedig meglátszik az ÁSZ munkásságán is: miközben a Fidesz ellenőrizetlenül szórja a milliárdokat minden kampányban és azon kívül is, az ÁSZ a törvényesen, sokkal kevesebb pénzből gazdálkodó ellenzéki pártokat hátráltatja többmilliós, akár százmilliós bírságokkal.” - sorolta a DK elnökségi tagja.

 

Ráczné Földi Judit kijelentette: a Demokratikus Koalíció a többi ellenzéki párttal együtt nem csak az Orbán-rendszert akarja leváltani 2022-ben, hanem a pártállamot is jogállamra akarja cserélni. 

 

“Európai magyarok vagyunk, akik nem egy szovjet vagy fehérorosz típusú illiberális pártállamban, hanem egy európai demokráciában, egy európai Magyarországon szeretnénk élni. A DK szerint az Orbán-rendszerrel együtt fognak bukni azok a fideszes káderek is, akik ma papíron független intézményeket vezethetnek, mindig eleget téve Orbán Viktor parancsának és pártpolitikai érdekeinek. Közéjük tartozik Domokos László is, aki az Állami Számvevőszékből pártállami számvevőszéket csinált az elmúlt években.” - mondta zárásként a politikus.

 

Sermer Ádám a szót átvéve közölte, szinte nincs olyan ellenzéki párt, amely az elmúlt 10 évben ne szembesült volna azzal, hogy az ÁSZ nem a törvények szerint, hanem a hatalom pillanatnyi érdekei szerint jár el a pártokkal szemben. 

 

“Mondvacsinált okokra hivatkozva szabnak ki gigabírságokat vagy tartják vissza az ellenzéki pártok állami támogatását, miközben a Fidesz gyakorlatilag bármit elkövethet évek óta minden következmény nélkül. Ez történik, ha egy hivatalos állami szervet nem egy független, szakmai alapon kiválasztott ember vezet, hanem egy közönséges pártkatona.” - jelentette ki a Liberálisok ügyvivője.

 

Sermer úgy fogalmazott, a Liberálisok szerint semmi sem bizonyítja jobban, hogy az Állami Számvevőszék ma nem egy független szerv, hogy a döntéseivel szemben semmilyen jogorvoslatnak nincs helye a magyar jogrendben. 

 

“Nem lehet fellebbezni, nem lehet bíróságra menni, Domokos László azt tesz az ÁSZ élén, amit csak akar, pontosabban amit csak Orbán Viktor parancsol neki. Ez egészen példátlan Európában. Éppen ezért a Liberálisok  a többi ellenzéki párttal együtt nem csak az Orbán-rendszert akarjá leváltani 2022-ben, hanem a pártállamot is jogállamra cserélni. Az Orbán-rendszerrel együtt bukniuk kell azoknak a fideszes kádereknek is, akik ma papíron független intézményeket vezethetnek, mégsem az államot, hanem a hatalmat, a Fidesz pártpolitikai érdekeit szálgálják. Közéjük tartozik Domokos László is, aki az Állami Számvevőszékből pártállami számvevőszéket csinált az elmúlt években.” - hangsúlyozta a politikus. 

RSS
Kapcsolódó politikusok