Barion Pixel
A DK értesülései szerint kétezer embert küldenek el a győri Audi-gyárból - Titokban zajlanak a tömeges leépítések a magyar iparban

A DK értesülései szerint kétezer embert küldenek el a győri Audi-gyárból - Titokban zajlanak a tömeges leépítések a magyar iparban

2020.08.02.

A DK értesülései szerint kétezer embert küldenek el a győri Audi-gyárból - Titokban zajlanak a tömeges leépítések a magyar iparban 

 

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese vasárnapi sajtótájékoztatóján emlékeztetett: Orbán Viktor a pénteki rádióinterjújában arról beszélt, hogy már csak pár hét kell ahhoz, hogy visszaálljon a foglalkoztatottság a járvány előtti szintre. 

 

“Ehhez képest a DK-hoz érkezett állampolgári megkeresések szerint ennek éppen az ellenkezője történik. A győri Audi-gyárból például értesüléseink szerint legalább kétezer embert küldenek el ezekben a napokban és hetekben úgy, hogy nem hosszabbítják meg a szerződéseiket. Ezek az elbocsájtások így a hivatalos adatokban ugyan nem számítanak leépítésnek, de az tény, hogy csak ott kétezer munkahellyel kevesebb lesz. A szakszervezetektől azt halljuk, hogy a győri ráadásul nem egyedi eset, az egész országban hasonló módszerekkel, titokban zajlanak a többezres leépítések az iparban.” - ismertette a frakcióvezető-helyettes.

 

Arató közölte, a Demokratikus Koalíció szerint itt az ideje, hogy a kormány befejezze a hazudozást, a hamisan csengő sikerjelentések gyártását, és szembenézzen a válsággal. 

 

“A DK szerint ma azért zajlanak az egész országban nagyszabású leépítések, mert a kormány mindeddig elmulasztotta az érdemi válságkezelést. Ezt már nem lehet a vírus számlájára írni, ez már az Orbán-kormány felelőssége. Borítékolható volt, hogy valós válságkezelés híján tömegesen fognak megszűnni a munkahelyek.” - foglalta össze a politikus, hozzátéve, a DK éppen ezért azt követeli, hogy a kormány hosszabbítsa meg az augusztus végéig tartó munkahelyvédelmi bértámogatást és jelentősen szélesítse ki a támogatottak körét, valamint a támogatás mértékét is!

 

“Ha az Orbán-kormány ezt nem teszi meg, akkor egy hónap múlva nem jobban, hanem a mostaninál is rosszabbul fog állni a magyar ipar és a magyar gazdaság.” - hangsúlyozta Arató.

 

Arra is kitért, hogy a szakszervezetektől érkező vészjelzések alapján nem csak Győrben zajlik a legnagyobb titokban tömeges leépítés. 

 

“Mivel egész Európában visszaesett a gazdaság, ez érint minden magyarországi összeszerelő-üzemet. Ez jellemzően úgy zajlik, hogy nem hosszabbítják meg a munkavállalók határozott idejű szerződéseit, így nem lehet a szó jogi értelmében elbocsájtásról vagy leépítésről beszélni. A köznapi értelmében azonban igen, hiszen ha több ezer, vagy akár több tízezer magyarnak szűnik meg az állása ezekben a hetekben, az bizony leépítést, kevesebb munkahelyet és növekvő munkanélküliséget jelent.” - mondta zárásként a politikus.

RSS
Kapcsolódó politikusok