Az Orbán-kormány el akarja venni az önkormányzatoktól az orvosi szakrendelőket

2020.07.22.

Az Orbán-kormány el akarja venni az önkormányzatoktól az orvosi szakrendelőket

Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület DK-s polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: úgy tűnik, Orbánék nem csak a lakosságot zaklatják újra a konzultációnak nevezett kormánypropagandával, hanem sajtóhírek szerint a napokban a szakellátásban dolgozó orvosok és gyógyszerészek is megkapták a maguk kérdőívbe csomagolt ultimátumát.

“A Fidesz a szegényes állami és a gazdag magánellátás betonba öntése mellett a járóbetegellátás központosítására, vagyis az önkormányzati szakrendelők államosítására készül. Polgármesterként pontosan tudom, hogy a szakrendelők fenntartása rengeteg szakmai munkát igénylő, összetett feladat. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyok, hogy egy újabb államosítási hullám ugyanazt eredményezné, mint anno az iskolák elvételénél: a beszerzések megbénulnának, a rendszer szinte működésképtelenné válna, a személycserékkel pedig az ellátás színvonala kerülne veszélybe.” - ismertette a polgármester, hozzátéve:  a 18. kerületben két szakrendelőt tartanak fenn évi 1,1 milliárd forintból, az elmúlt években pedig megszűntették a kerületben az orvoshiányt.

“A kormány mostani tervével azoknak az ellátása lehetetlenülne el, akiket ezekben a szakrendelőkben az egynapos sebészettel és a szakrendelések széles körével ma a kórházakat nem terhelve tudunk meggyógyítani.” - összegezte a DK-s polgármester.

Szaniszló Sándor közölte, a Demokratikus Koalíció ezért tiltakozik a Fidesz újabb államosítási kísérlete, a szakrendelői rendszer szétverése ellen.

“Ezt a lépést nem tudjuk máshogy tekinteni, mint Orbán újabb bosszúhadjáratát Budapesttel és a budapestiekkel szemben. Emlékeztetünk rá, hogy a kormány 50 milliárd forintot ígért a fővárosi egészségügynek az atlétikai világbajnokságért cserébe, amit most egyetlen tollvonással készülnek visszavonni. Aki ilyet tesz, aki kicsinyes politikai céljai érdekében majd másfél millió ember egészségét és ellátását képes veszélyeztetni, annak azt sem szabad elhinni, amit kérdez, főleg nem azt, amit mond. A kormány ezzel újra bebizonyította, hogy a hatalomért és a pénzért bármire képes, és közben a budapestiek egészsége egyáltalán nem érdekli. De mi tudjuk a történelemből, hogy hogyan végezték azok, akik bűnös városként tekintettek Budapestre. Ez lesz a sorsa Orbánnak és a bandájának is!” - hangsúlyozta a XVIII. kerület vezetője.

Szaniszló úgy fogalmazott: a Fidesz által lezüllesztett egészségügyi rendszerben szinte csak pár aprócska sziget maradt, ahol az ellátás színvonala nem csökkent, hanem jelentősen nőtt az elmúlt 10 évben. Hozzátette, ezek azok a szakrendelők és alapellátást biztosító intézmények, amiket az önkormányzatok erejükön felül, és az állam helyett finanszíroznak.

“Látni, hogy a lelkiismeretes szakmai munka és a politikai akarat képes még a legrosszabb körülmények között is valami jót teremteni. És most ennek a szétverésére készül Orbán és a mögötte álló 132 gyáva. Nem érdekli őket, hogy a szakrendelők összevonásával esetleg más kerületbe kell majd utaznia annak, aki gyógyulni akar. És hiába is jönnek azzal a hazugsággal, hogy az állam jó gazda, mi tudjuk, hogy az államosítás a valóságban mit jelent: a kormány a spórolásra hivatkozva rendelők tucatjait fogja kiüresíteni, vagy drága, csak a kevesek által megfizethető magánrendelésekké átalakítani. Teljesen egyértelmű, hogy ez már csak a kormánypropaganda hazugságaiban a mi országunk, valójában a fideszes strómanok, oligarchák és a hatalomhoz dörgölőzők igényei szerint épül. Azok igényei szerint, akik a tavaly októberi választási vereség miatt most a nemzet fővárosán állnának bosszút.” - mondta Szaniszló Sándor, zárásként hangsúlyozva: a kormány újra bebizonyította, hogy a hatalomért és a pénzért bármire képes, és közben a budapestiek egészsége egyáltalán nem érdekli.