Barion Pixel
Hatalmas győzelem Magyarországnak és Európának, minden fronton vereség Orbánnak – a DK értékelése az Európai Tanács döntéséről

Hatalmas győzelem Magyarországnak és Európának, minden fronton vereség Orbánnak – a DK értékelése az Európai Tanács döntéséről

2020.07.21.

Hatalmas győzelem Magyarországnak és Európának, minden fronton vereség Orbánnak – a DK értékelése az Európai Tanács döntéséről

 

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, az Európai Parlament alelnöke keddi sajtótájékoztatóján kijelentette: több szempontból is történelmi döntés született az Európai Tanácsban. 

 

“Egyrészt most először egy gazdasági válság következményeire közösen adott választ az európai közösség, hiszen a válságot közös hitelfelvétellel finanszírozzák. Másrészt ezzel a döntéssel nagy lépést tettek előre az Európai Egyesült Államok felé.

De lássuk, hogyan szerepelt a magát ünneplő, valójában csúfosan elbukó magyar miniszterelnök. 

Orbán Viktor tarisznyájában, amelyet 133, állítólag bátor fideszes pakolt meg neki, komolynak tűnő feltételek szerepeltek a megállapodás aláírásához” - sorolta Dobrev Klára hangsúlyozva, ezekből semmi sem valósult meg: Orbán Viktor szégyenletesen leszerepelt.

 

“Nézzük részletesen:

- Orbán Brüsszelbe vitt feltételei között szerepelt, hogy nem lehet megállapodás, ha nem zárják le a magyar kormány ellen folytatott, a 7-es cikkely szerinti eljárásokat. Nos, a megállapodás megszületett, és a 7-es cikkely szerinti eljárások folytatódnak.

- Orbán feltételei között szerepelt, hogy a civil szervezetek nem kaphatnak uniós támogatást. A megszületett megállapodás szerint a civil szervezetek továbbra is kaphatnak uniós támogatást.

-Orbán feltételei között szerepelt, hogy a gazdagabb országok nem kaphatnak plusz támogatást. Ehhez képest Orbán arra kényszerült, hogy elfogadja, hogy a leggazdagabb tagállamok visszatérítést kapnak és tíz tagállam az utolsó pillanatban a korábbinál nagyobb összeget harcolt ki magának. Magyarország nem tartozik ezek közé.

- Orbán feltételei között szerepelt, hogy a jogállami feltételhez kötött pénzfizetés nem szerepelhet a megállapodásban. Ehhez képest a végső dokumentum 22. és 23. pontja világosan kimondja, hogy a pénzek utalását jogállami feltételhez kötik. Orbán abban reménykedhetett, hogy ha ez a kritérium mégis bekerül, akkor egyetlen országnak is vétójoga is legyen elegendő ennek megakadályozására. Ehhez képest a pénz elvonásához elég a minősített többség, vagyis 15 tagállam is dönthet úgy, hogy a jogállam felszámolóitól elvehetik a pénzt. A vita során pedig kiderült, hogy a 27 tagállam közül legalább 20 készen állhat arra, hogy móresre tanítsák az európai értékeket felszámoló diktátorokat.” - ismertette az EP-képviselő.



Dobrev Klára úgy fogalmazott: Orbán az országgyűlés 133 képviselője által előírt feltételeket nem teljesítette, Ismét kiderült, hogy érdekérvényesítő képessége csekély.

 

“A kék sarokban valóban ott volt a holland miniszterelnök, de Orbán a lelátóról legfeljebb háttérzajnak bizonyult.” - tette hozzá Dobrev. 

 

Az EP-képviselő kijelentette: ami történt, az rossz Orbánnak, hiszen kiderült, hogy nem veszik komolyan, hogy neki itt nem osztanak lapot. 

 

“Ami történt, annyiban rossz az országnak is, hogy arányaiban soha ilyen kevés pénzt még nem kapott Magyarország. Soha nem fordult elő az sem, hogy az utolsó pillanatban ne sikerült volna növelni a hazánknak járó összeget, most ez a szégyen is megtörtént. Többlet forrást harcolt ki a bolgár, a cseh és a lengyel kormányfő, Orbán egy plusz fityinget nem szerzett Magyarországnak.

Orbán kudarcot vallott. Saját pénzügyi érdekei fontosabbak voltak Magyarország pénzügyi és politikai érdekeinél. Neki kudarc, de Magyarországnak legalább annyi jó hír maradt, hogy közelebb léptünk az Európai Egyesült Államok felé.” - mondta zárásként Dobrev Klára.

RSS
Kapcsolódó politikusok