A DK tiltakozik a siófoki obszervatóriumhoz tervezett beruházás ellen

2020.07.10.

A DK tiltakozik a siófoki obszervatóriumhoz tervezett beruházás ellen

A siófoki obszervatórium közvetlen tőszomszédságában, a vízparton tervezi egy ötszintes társas lakóház megépítését az Azúr Szórakoztató Központ Kft. A monstrum megépítése végleg és visszavonhatatlanul elcsúfítaná a balatoni látképet, amelynek épp az obszervatórium számít tradícionális és szerves részének.

A Demokratikus Koalíció összefogást kezdeményez a város és a tó civil szervezeteivel, a turizmusban érintett vállalkozókkal és magánszemélyekkel, hogy közös, helyi (balatoni civil) védelem alá vegye az obszervatóriumot és közvetlen környékét, mint a Balaton arculatához tartozó és pótolhatatlan látványegyüttest. Ne engedjük, hogy újabb, oda nem illő, s akár a fák csúcsa fölé is magasodó „monstrum” tolakodjon a Tihanyból, vagy Füredről érkezők látóterébe, s véglegesen sérüljön egy emblematikus, igazi balatoni jelkép látványa. Annak érdekében, hogy a Balaton értékeit a következő nemzedékek számára is  megőrizhessük, fontos, hogy a vízparthoz való szabad hozzáférés a lehető legkisebb  mértékben sérüljön és minden fejlesztés hosszútávon is fenntartató legyen. A szóban forgó fejlesztés nem ilyen, ezért ezt nem támogatjuk.

Dr. Kovács Miklós
a DK gazdaságpolitikai kabinetjének tagja