Egekben az élelmiszerárak a magas infláció miatt - A magyarok fizetik meg a kormány gazdaságpolitikájának árát

2020.07.09.

Nem elég, hogy Magyarországon egyedüliként nem volt érdemi kormányzati válságkezelés, a magyaroknak az élelmiszerárak rohamos emelkedésével is szembe kell nézniük – figyelmeztetett Varju László, a Parlament Költségvetési Bizottságának elnöke mai sajtótájékoztatóján.

A DK alelnöke arra hívta fel a figyelmet: a Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint idén júniusban 20 százalékkal kell többet fizetnünk a kolbászért és a párizsiért, mint tavaly ilyenkor, de több mint 10 százalékkal drágább a sonka és a szalámi is. Közel 20 százalékkal drágult a krumpli, a friss zöldség és gyümölcs is, ahogy például a sertéshús is – közölte Varju László, hozzátéve: nagyon hosszan lehetne még folytatni a listát a kormány adóemelése miatt dráguló üzemanyagokkal bezárólag. „Mindez egyenes következménye volt a kormány gazdaságpolitikájának” – fogalmazott a DK politikusa.

A Demokratikus Koalíció szerint a brutális élelmiszerdrágulással a magyarok fizetik meg a kormány gazdaságpolitikájának árát! A DK szerint rövid távon a forint erősítésére lenne szükség, hosszú távon pedig az euró mielőbbi bevezetésére. A DK azt követeli, hogy Matolcsy György hagyjon fel a forint gyengítésével, mert miatta hónapról-hónapra drágul minden a boltokban” – szólította fel a jegybankelnököt Varju László, aki szerint hiába vagyunk mi, magyarok is európai polgárok, a Fidesz miatt mi érezzük meg leginkább a válságot és a folyamatos drágulást, a fizetésünk és nyugdíjunk pedig hónapról-hónapra egyre kevesebbet ér.

A Költségvetési Bizottság elnöke szerint a magyar családok minden bevásárlásnál érezhetik, hogy Orbán Viktornak köszönhetjük minden idők leggyengébb magyar forintját. „Amíg más európai kormányok az emberekre költötték a közpénzeket - bérpótlékot, elbocsájtottaknak járó támogatásokat, kisgyermekes családoknak járó támogatásokat adtak, addig nálunk a válság alatt is oligarcháknak és kormányzati luxusberuházásokra ment el a pénz – közölte Varju László. Hozzátette: az Orbán-kormány duplán engedte el a magyarok kezét: egyszer akkor, amikor nem kezelte a válságot, másodszor pedig akkor, amikor hagyta a forint történelmi, korábban soha nem látott mélyrepülését.