Barion Pixel
Nincs tartós bérnövekedés erős szakszervezetek nélkül

Nincs tartós bérnövekedés erős szakszervezetek nélkül

2020.07.03.

Nincs tartós bérnövekedés erős szakszervezetek nélkül

 

Hat szakszervezeti vezetővel (Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, BDSZ, VDSZ, Teherfuvarozók Európai Szakszervezete, EVDSZ, Építők Szakszervezete) egyeztetett Dobrev Klára a DK EP-képviselője arról, hogyan tudnák erősíteni az ágazati párbeszédet és milyen veszélyekkel járna Magyarországon a középszintű érdekegyeztetés megszűnése.

Dobrev Klára:

„Európai példákból látjuk, ahol erősek a szakszervezetek, ott a dolgozók többet keresnek, jobb az ország versenyképessége. Ezzel szemben Magyarországon a kormány gyakorlatilag kiirtotta a szociális párbeszédet, csak a kormány akaratát kiszolgáló álszakszervezetekkel hajlandóak tárgyalni. A bérekről Orbánék pedig még mindig azt gondolják, minél alacsonyabban tartják, annál jobb lesz az ország versenyképessége. Nincs olyan bérszabályozás, ami tartósan emelni tudná a kereseteket, ha nincsenek erős szakszervezetek. Az Európai Unió készen áll arra, hogy azokban az országokban, ahol kiüresítették a szakszervezeteket, segítse a bérek felzárkóztatását. Az európai minimálbér bevezetése ősszel egy új szakaszba ér és végre elkezdődhetnek a jogszabályalkotások.”

A szakszervezeti vezetők szerint ha rövid távon nem születik olyan szabályozás, ami az érdekképviseletek pozícióit erősítik, az a végleges lerombolásukhoz vezethet. A szakszervezetek abban bíznak, hogy az EU-n keresztül nyomást lehet gyakorolni a magyar kormányra.

DK Sajtóiroda

RSS
Kapcsolódó politikusok