Közlemény: A Fidesz megszavazta, titokban költik el a pénzünket

2015.06.10.
Kerék-Bárczy SzabolcsAz Orbán-kormány ismét az átláthatatlanságra és az állampolgárai előtti titkolózásra szavazott. Az elfogadott salátatörvény lehetővé teszi, hogy a költségvetéssel és az államadósság finanszírozásával kapcsolatos "stratégiai jelentőségű" adatok két évig ne legyenek nyilvánosak. "Stratégiai jelentőségű" márpedig az Orbán-kormánynak bármi lehet, mint például az oroszok pályáztatás és verseny nélküli paksi bővítése. A korrupt kormány titkolózásai eddig rendre a kormányzati korrupció kockázatát emelték, a Fidesz pedig nem rejti véka alá, hogy minél kevesebbet szeretne elárulni az ámokfutása költségeiről. Az eltitkolható adatok közé most már a kormányon kifogó államadósság is bekerült, valamint az állami szervezetek szervezeti és működési szabályzatát sem kell többé közzé tenni. A Demokratikus Koalíció szerint beszédes, hogy az Orbán-kormány egyre több közpénzt szeretne titokban elkölteni, hiszen az átláthatóság elleni kormányzati harc egyenlő a korrupció támogatásával. A DK úgy véli, hogy a magyar állampolgároknak joguk van tudni, mire költi a pénzüket a kormány, a keleti diktátoroknak udvarló Orbán Viktor viszont egyértelműen más állásponton van. A DK szerint az Orbán-rendszer utáni idők európai Magyarországán minden állami költésnek követhetőnek és ellenőrizhetőnek kell lennie, hiszen ahol nincs átláthatóság, ott nincs elszámoltathatóság sem.

Kerék-Bárczy Szabolcs elnökségi tag DK