Barion Pixel
A 2021-es költségvetés a gyengeség költségvetése - A DK egészségüggyel és oktatással kapcsolatos javaslatai

A 2021-es költségvetés a gyengeség költségvetése - A DK egészségüggyel és oktatással kapcsolatos javaslatai

2020.06.11.

A 2021-es költségvetés a gyengeség költségvetése - A DK egészségüggyel és oktatással kapcsolatos javaslatai

 

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette: a kormány a gyengeség és gyávaság költségvetését nyújtotta be a jövő évre. Kijelentette, ez igaz az egészségügyet és az oktatást illetően is, ugyanis hiába hozott felszínre rengeteg hibát a járvány mind az egészségügyünk, mind például a digitális oktatás kérdésében, a kormány úgy tesz, mintha nem is látná a ezeket a tanulságokat.

 

“A Demokratikus Koalíció szerint a kormány nem csak ahhoz gyenge, hogy megváltoztassa a jelenlegi egészségügyi és oktatási rendszert, hanem még ahhoz is gyáva, hogy ezekkel a problémákkal egyáltalán szembenézzen. Ez az egészségügyet illetően is igaz. Orbán Viktornak nagy volt a szája, amikor ellenzékben azt mondta, hogy az egészség nem lehet üzlet. Mit is tett kormányon? Lezüllesztette az állami egészségügyet és utat nyitott a gazdagok magánegészségügyi szolgáltatásai felé.” - jelentette ki Arató, hozzátéve, az egészség üzlet lett. 

 

“A jövő évi költségvetés ezzel sem mer szembenézni. A DK szerint egy európai kormány ezzel szemben

 

- legalább a GDP 6 %-ra emelné az ország egészségügyi kiadásait

- megduplázná az egészségügyi dolgozók bérét

- ezzel egyidőben kivezetné a hálapénzt

- a kórházakba pedig nem kórházparancsnokokat meg kancellárokat küldene, hanem pénzt, és normális finanszírozást.” - sorolta a frakcióvezető-helyettes. 

 

Arató arra is kitért, a költségvetés oktatásra vonatkozó részében sem kell nagyítóval keresgélni a kormányzati gyengeség jeleit. 

 

“Hiába mutatta be az elmúlt hónapok távoktatása, hogy mi mindennek kellene teljesülnie a sikeres, európai oktatásra hasonlító digitális oktatáshoz, ahhoz kellene egy pici bátorság, hogy a kormány levonja ebből a következtetéseket. Ezt nem tették meg, de akkor megtesszük mi.” - mondta a polititkus. 

 

Arató Gergely ismertette, hogy a Demokratikus Koalíció szerint modernizálni kell az oktatási tartalmakat és segédanyagokat, már 2020 van, nem pedig 1973; legalább a GDP 6%-ára kell emelni az ország oktatási kiadásait; továbbá a pedagógusi és oktatói béreket az átlagbérek emelkedéséhez kell kötni, az elmúlt években a fizetésükben kialakult lemaradást pedig egyszeri emeléssel kell pótolni.

 

“Ez lenne a minimum ahhoz, hogy egy pici lépéssel közelebb kerüljünk egy európai oktatáshoz. Mindezekre a források is rendelkezésre állnak, csak némi bátorság és erő kellene ahhoz, hogy egy kormány ezeket végre tudja hajtani. A DK szerint a gond éppen az, hogy az Orbán-kormány nem csak gyenge változtatni, hanem még ahhoz is gyáva, hogy ezekkel a problémákkal egyáltalán szembenézzen.” - jelentette ki zárásként a politikus. 

RSS
Kapcsolódó politikusok