Költségvetés 2021 - A DK bemutatja javaslatait

2020.06.09.

Költségvetés 2021 - A DK bemutatja javaslatait

Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke, a Költségvetési Bizottság elnöke emlékeztetett, a kormány benyújtotta a jövő évi költségvetést.

“A Demokratikus Koalíció szerint ez a költségvetés nem egyszerűen távolodás Európától, hanem egyenesen elfogadhatatlan egy európai pártnak. Ez a büdzsé már nyomokban sem emlékeztet minket, magyarokat arra, hogy egy európai ország európai polgárai lennénk.” - jelentette ki Varju, majd részletezte indokait.

1. A kormány mindössze a GDP 0,37%-át akarja munkahelyvédelemre, 0,5%-át pedig munkahelyteremtésre költeni. Tehát 100 forint befizetett adóból a kormány kevesebb, mint egy forintot szán munkahelyvédelemre és munkahelyteremtésre. Az elmúlt hónapokban láthattuk, hogy milyen az, ha a kormány elárulja az embereket egy rendkívüli helyzetben. Ez az árulás folytatódni fog békeidőben is, ezzel 400 százezer magyar munkanélkülit hagynak magukra ahelyett, hogy munkahelyeket teremtenének.

2. A kormány a jövő évi költségevtésben elárulja az önkormányzatokat is. A válság költségeit a városok, települések, kerületek fogják fizetni, méghozzá kormányzati adóemelések formájában. Nem csak bevételeket vonnak el az önkormnyzatoktól, hanem négyszeresére növelik az úgynevezett szolidaritási adót is. Ez a magyar városok, kerületek és minden település elárulása.

3. A jövő évi költségvetés azonban nem csak a városainkat árulja el, és nem csak azokat, akik a válság miatt bajba kerültek. Ez a költségvetés spórol az egészségügyünkön, spórol az oktatásunkon, spórol a családokon és spórol a nyugdíjasokon. A jövő évi büdzsé kizárólag a fideszes oligarchákkal bőkezű, a kormányzati presztízsberuházásokra ugyanis jövőre is elképesztő összegek jutnak.

A DK alelnöke leszögezte: a Demokratikus Koalíció szerint ez a költségvetés már nyomokban sem emlékezteti a magyarokat arra, hogy egy európai ország európai polgárai.

“Ahhoz, hogy ez ne így legyen, arra lenne szükség, hogy megemeljük az egészségügyre és oktatásra fordított forrásokat; megreformáljuk a nyugdíjrendszert, megemeljük a minimálnyugdíjat és egy valódi 13. havi nyugdíjat vezessünk be;  megduplázzuk a családi pótlékot és fenntartsuk a kilakoltatási moratóriumot; az önkormányzatoknak megtérítsük a védekezés költségeit; valamint megemeljük a szociális dolgozók bérét. Végül, de nem utolsó sorban, hogy nagyságrendileg nagyobb összeget költsünk munkahelyvédelemre és munkahelyteremtésre, valamint az álláskeresési járulék összegének megemelésére, és idejének meghosszabbítására.” - sorolta Varju László, hozzátéve, így nézne ki egy európai ország költségvetése, de a Fidesz ennek az ellenkezőjét nyújtotta be.