Köszönet a pedagógusainknak!
Köszönet a pedagógusainknak! 2020.06.06.

Köszönet a pedagógusainknak!

 

Virágok a tanári asztalon, az óvodai csoportszobában, és a kollégium kapujában. Régi szokás hazánkban, hogy június első vasárnapja Pedagógusnap. Hetven éve tartjuk ezt a szép és felemelő hagyományt. A társadalom e napon lelkiismerete jobbik felére hallgat: elismeri mindazt, amit a kollégák a gyerekekért, a jövőért tesznek, és ilyenkor a konfliktusok, problémák emlékét is a szeretet és a köszönet írja felül.

Most, 2020-ban a virágerdő elmarad.

Pedig ebben az esztendőben különleges tisztelet jár a tanítóknak, tanároknak, nevelőknek, óvodapedagógusoknak, a bölcsődei gondozóknak, és az oktató-nevelő munkát segítő szakalkalmazottaknak, mestereknek egyaránt. Hiszen igazán embert próbáló időkben álltak helyt, bizonyítva elhivatottságukat, rátermettségüket.

A koronavírus-járvány fokozott terheket rótt mindenkire, de mi tagadás, a pedagógusokra még inkább. Hiszen a családok oktatással kapcsolatos dilemmái, gondjai az ő munkájukat is befolyásolták. Jóformán napok alatt tanulták meg azt, amire más, fejlettebb országokban, korszerű pedagógusképzésben évek alatt készülnek fel a tanárok. Hirtelen, érdemi előzmények, és sokszor a megfelelő eszközök hiánya mellett kellett elsajátítaniuk a digitális távoktatás fortélyait. Ők igyekeztek úrrá lenni a tanulók, és egész családok napirendjét felborító új tanulás-szervezési zavarokon is. Igyekeztek elsajátítani, majd bevonni az online képzésbe a tanulókat,  és mindent megtettek annak érdekében, hogy valamilyen formában elérjék a legszegényebb térségekben élő gyermekeket is. Nyugtatták az aggódó szülőket, nagyszülőket az érettségi napján, ők vigyáztak a barátok távolságtartására az írásbeli vizsgák alatt, ahogyan ők voltak azok, akik kézbe fogták és kijavították az érettségi dolgozatok kötegeit is. 

A tanulságok feldolgozása mindannyiunk, egész társadalmunk számára fontos, és kötelező feladat.

Mi, e levél aláírói tisztelettel és szeretettel mondunk köszönetet mindazoknak, akik ezt a rendkívüli időszakot fokozott erőfeszítések árán végig dolgozták, és sokat tettek azért, hogy e vészterhes hetek, hónapok végére diákjaink előbbre jussanak a tananyagok elsajátításában.

Pedagógusnap, 2020. június 7.

Alapítvány a Tanszabadságért

Demokratikus Koalíció

Eötvös József Szabadelvű Pedagógiai Társaság

Ifjúságszakmai Társaság

Jobbik Magyarországért Mozgalom

Lehet Más a Politika

Magyar Bábjátékosok Egyesülete

Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet

Magyar Pedagógiai Társaság

Magyar Pedagógiai Társaság Szakképzési Kollégiuma

Magyar Szocialista Párt

Momentum

Párbeszéd Magyarországért

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

RSS
Kapcsolódó cimkék közlemény, oktatás, pedagógusnap, tanár