Barion Pixel
A DK javasolja, hogy a veszélyhelyzet elmúltával is maradjanak a könnyített szabályok az e-receptek kiváltására

A DK javasolja, hogy a veszélyhelyzet elmúltával is maradjanak a könnyített szabályok az e-receptek kiváltására

2020.06.02.

A DK javasolja, hogy a veszélyhelyzet elmúltával is maradjanak a könnyített szabályok az e-receptek kiváltására 

 

Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, a Parlament egészségüggyel is foglalkozó bizottságának tagja keddi sajtótájékoztatóján elmondta: kevés olyan dolgot hozott a veszélyhelyzet az elmúlt hónapokban az életünkbe, amelyet később hiányolnánk, egy ilyen azonban biztosan van, ez az e-receptek könnyített kiváltása.

 

“A veszélyhelyzetet megelőzően az Orbán-kormánynak még az e-receptek rendszerét is sikerült úgy megalkotnia, hogy múltszázadi bürokráciát idézzen. Hiába akarnánk kiváltani beteg gyerekünk, idős szülőnk, nagyszülőnk gyógyszerét, akadályokba fogunk ütközni. A veszélyhelyzet alatt ezt a kormány megszüntette, az e-receptek kiváltásához elég volt, ha bediktáltuk a beteg TAJ-számát és bemutattuk a személyi igazolványunkat.” - ismertette Varga Zoltán, hozzátéve, ez pontosan így működik más, hazánknál kicsit jobban működő országokban is, méghozzá békeidőben.

 

Varga Zoltán kijelentette, a Demokratikus Koalíció azt követeli a kormánytól, hogy a veszélyhelyzet elmúltával ne szüntesse meg az e-receptek jelenlegi, könnyített kiváltását. 

 

“Elég volt az értelmetlen  szabályokból és a bosszantó bürokráciából, hogy még szeretteink gyógyszereit sem válthatjuk ki, amikor ők erre nem vagy csak korlátozottan képesek. A DK azt szeretné, ha az e-receptek kiváltása most már mindig úgy történne, mint a veszélyhelyzet alatt, ez a betegek és a hozzátartozóik érdeke is.” - hangsúlyozta a DK országgyűlési képviselője. 

 

Varga Zoltán úgy fogalmazott: szinte mindenkinek van egy személyes története arról, hogy nem tudta kiváltani szerette gyógyszerét.

 

“Amikor gyerekünk, szülőnk, nagyszülőnk lázasan fekszik otthon és nagyon nehezére esne elmenni a gyógyszertárba, természetesnek kellene lennie, hogy mi elmehetünk helyette és kiválthatjuk a gyógyszereit. Ez eddig nem volt így, csak a veszélyhelyzet miatt hozott intézkedések egyike tette ezt lehetővé. Ez nem szűnhet meg a veszélyhelyzettel, legalább a különleges jogrend egyetlen értelmes velejáróját tartsuk meg.” - jelentette ki zárásként a DK-s képviselő. 

RSS
Kapcsolódó politikusok