Barion Pixel
Pszichológusokat és szociális munkásokat az iskolába rendőrök helyett!

Pszichológusokat és szociális munkásokat az iskolába rendőrök helyett!

2020.05.30.

Pszichológusokat és szociális munkásokat az iskolába rendőrök helyett!

 

A Demokratikus Koalíció szerint az erőszaknak nincsen helye az iskolákban. Pedagógiai problémákat azonban pedagógiai és nem rendőri eszközökkel kell kezelni.

Elhibázott és abszurd a kormánynak az a javaslata, amelyik nyugdíjas rendőröket tenne a tantestület tagjává, és még arra is felhatalmazná őket, hogy kényszerítő eszközöket alkalmazzanak a diákok ellen. Az, hogy a diákokat potenciális bűnözőként kezelik, nem megoldja, hanem súlyosbítja a problémát.

Az oktatási jogok biztosa 10 éve javasolja, hogy jöjjön létre nemzeti stratégia az iskolai erőszak visszaszorítására, a kormány ezzel ma is adós.  Az iskoláknak nem rendőrökre van szüksége, hanem iskolapszichológusokra, mentálhigiénés szakemberekre, szociális munkásokra és pedagógiai asszisztensekre, hogy meg tudják előzni az erőszakot. Több forrást, szakmai támogatást és több szabadságot kell kapniuk, és sokkal kevesebb bürokratikus terhet, hogy valóban hatékonyan tudjanak foglalkozni a problémás gyerekkel is.

A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy látszatintézkedések helyett a kormány a szakszervezetek, szakmai szervezetek, a tanárok, a diákok és a szülők képviselői bevonásával minél gyorsabban dolgozza ki az iskolai erőszak elleni nemzeti startégiát és biztosítsa a szükséges forrásokat és szakmai támogatást ennek végrehajtásához.

 

dr. Vadai Ágnes, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság alelnöke, a DK alelnöke
 

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese, elnökségi tagja
RSS
Kapcsolódó politikusok