Barion Pixel
Hazudott a kormány - Új felhatalmazási törvényre cserélik a régit

Hazudott a kormány - Új felhatalmazási törvényre cserélik a régit

2020.05.27.

Hazudott a kormány - Új felhatalmazási törvényre cserélik a régit

 

 

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese szerdai sajtótájékoztatóján emlékeztetett: az Orbán-kormány a hazai és a nemzetközi nyomás hatására azt ígérte, hogy visszavonja az eddig csak lopásra és oligarcha-mentésre használt teljhatalom-törvényt. 

 

“Mára kiderült, hogy ez az egész csak színjáték, pávatánc volt, a Fidesz ugyanis egy újabb felhatalmazási törvényt nyújtott be. Miközben a kormány a beígértnél egyébként 3 héttel később, június 20-án vonja vissza az eredeti felhatalmazási törvényt, közben bármikor életbe léptetheti az újat, amely szerint Orbán Viktor továbbra is gyakorlatilag bármiben eltérhet a törvényektől. Ez nem a teljhatalom visszaadása, hanem a teljhatalom további megtartása egy új felhatalmazási törvénnyel.” - jelentette ki Arató.

 

A frakcióvezető helyettes elmondta, a Demokratikus Koalíció szerint a kormány ismét az emberek szemébe hazudott, Orbán Viktor valójában továbbra sem hajlandó lemondani a teljhatalmáról.

 

 “A DK szerint a miniszterelnök láthatóan megrészegült a különleges jogrend biztosította teljhatalomtól, amilyennel ebben az országban soha senki nem rendelkezett még a rendszerváltás óta. Válságkezelés tehát nincs, munkahelyvédelem nincs, elbocsájtottaknak járó támogatás nincs, de orbáni teljhatalom, lopás és oligarchamentés továbbra is lesz, hiába hazudta Orbán Viktor, hogy visszavonja a felhatalmazási törvényt.” - foglalta össze a politikus.

 

Arató szerint beszédes, hogy az új felhatalmazási törvény úgy fogalmaz, hogy a hatályba lépésről maga a miniszterelnök dönt, és az, hogy hogyan alakul a járvány, nem egy dátum, nem a parlament. 

 

“Ilyet korábban törvényekben nem láthattunk, nagyon leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy a miniszterelnök bármit megtehet, méghozzá akkortól, amikortól a miniszterelnök akarja. Ennél szebben törvényjavaslatban megfogalmazni sem lehetne az egyszemélyi uralkodást, a rendeleti kormányzást, és azt, hogy Orbán Viktorra nem vonatkoznak a törvények: a miniszterelnök azt csinál az országgal, amit csak akar, ez pedig törvényes is lesz, hiszen erről szól az új felhatalmazási törvény.” - ismertette Arató Gergely.

RSS
Kapcsolódó politikusok