Örökbefogadás - Maradjon kötelező a felkészítő tanfolyam

2020.05.23.

Örökbefogadás - Maradjon kötelező a felkészítő tanfolyam

Bősz Anett, a Demokratikus Koalíció parlamenti frakciójának tagja online sajtótájékoztatóján kezdésként kiemelte: aggályosnak látja a kormány által beterjesztett örökbefogadással kapcsolatos új szabályozást.

“A kormány a múlt héten terjesztette elő az örökbe fogadás szabályainak egyszerűsítését. Több ponton kedvezőek lehetnek az új szabályok, például az igénybe vehető évi 10 szabadnap, vagy az, hogy könnyebben és gyorsabban fogadhatók örökbe azok a gyermekek, akikkel a vérszerinti szüleik rendszertelenül tartják a kapcsolatot.” - jelentette ki.

Bősz Anett szerint mind az örökbefogadó szülők, mind az örökbefogadott gyermekek kárvallottjai lennének annak, ha a tanfolyamon megszerezhető tudás nem állna az új családok rendelkezésére. Hangsúlyozta, a tanfolyam választhatóvá tétele nem pusztán szakmai szervezetek, de az örökbefogadó szülők elsöprő többsége szerint is aggályos. A politikus azt is kiemelte, sokan úgy számolnak be a tanfolyamról, hogy ha nem lett volna kötelező, nem vettek volna részt rajta, és (ahogyan többen fogalmaztak) életük legnagyobb hibáját követték volna el.

“Az örökbefogadó szülők esetén a 40 órás tanfolyam nem azt feltételezi, hogy ezek az emberek ne volnának alkalmasak gyermeknevelésre, hanem azt, hogy egy mindenki számára új és pszichológiai értelemben nehéz helyzet elé néznek, akkor is, ha mindkét fél határtalan boldogságot él meg, amikor egymásra találnak, és egy a vér szerinti családjából kiemelt gyermek, egy szerető család gyermekévé válik. Sok olyan traumát kell segíteniük feldolgozni, amit a gyermek akár még magzati korából hoz magával. Ehhez azonban szükség van a felkészítésre és szükség van a megfelelő utógondozásra is.” - magyarázta a DK frakció tagja, hozzátéve:

nem az örökbe fogadni vágyók jóságát, hozzáértését, rátermettségét vitatja el a tanfolyam, hanem olyasmit nyújt számukra, amit másként nem kaphatnának meg.

“Érzékenyítést, olyan praktikákat, amelyekkel egy akár többszörösen traumatizált gyermeket is szerető, értő gondoskodással tudnak körül venni. Enélkül a tanfolyam nélkül fennáll a veszélye, hogy a friss családok elbuknak a valódi családdá válás rögös útján, és kölcsönös kudarc lesz a vége egy olyan eseménynek, amely minden fél számára boldog életet is biztosíthatna.” - közölte Bősz Anett.

Az országgyűlési képviselő közölte, a Demokratikus Koalíció és a Liberális Párt éppen ezért közösen javasolja a Novák Katalin családügyi államtitkárnak, hogy ne az örökbefogadói tanfolyam fakultatívvá tételével vagy az utógondozás lazításával segítsenek az örökbefogadni vágyó családokat és az örökbefogadásra váró gyermekeket.

“Sokkal fontosabb lenne a jelenlegi intézményrendszer fejlesztése, a gyermekvédelem jelenlegi súlyos rendszerhibáinak megoldása, a családok valódi támogatása. A felgyorsított örökbefogadási időszak éppen hogy az utógondozás szorosabbá tételére kötelezné a jogalkotót. A javaslat többrétű: nem pusztán a tanfolyam kötelező mivolta, valamint a komolyan vett utógondozás mellett tesszük le a voksunkat, de amellett is, hogy támogassák az örökbefogadó szülőket a tanfolyam díjának részleges – vagy akár teljes – elengedésével.” - sorolta Bősz Anett, kiemelve, a szakmai- és civil szervezetek nem véletlenül tiltakoztak a javaslat hallatán.

“Ha nem lesz kötelező a felkészítésen megjelenni, az várhatóan rengeteg kudarcélményhez vezet majd. A leendő szülőknek rengeteg dologgal kell tisztába jönniük, és sok tévhitet kell eloszlatni. Sokan ezeken a tanfolyamokon tesznek szert arra az érzékenységre, amely elvezeti őket odáig, hogy ne pusztán „problémamentes”, egészséges csecsemőt akarjanak örökbe fogadni, hanem idősebb gyermeket, esetleg olyat, aki enyhe fogyatékossággal született, vagy egy etnikai kisebbség tagjaként látta meg a napvilágot.” - magyarázta a képviselő.

Arra is felhívta továbbá a figyelmet, miszerint láthatóa statisztikákból, hogy az örökbefogadói tanfolyam bevezetését követően sokkal többen mondták el az örökbefogadott gyermeknek, hogy ő nem vérszerinti, hanem szívszerinti gyermekük.

“Ez korábban másként volt, és ez az elhallgatás nem hat jól a család dinamikájára. Ha erre nem készítik fel a leendő szülőket – legyenek bármennyire is intelligensek, legyen bennük bármekkora szeretet –, nagyon nehezen tudnak csak harmóniát teremteni a családban. Az örökbefogadással foglalkozó, tanfolyamokat vezető szervezetek is hangsúlyozzák: a tapasztalat az, hogy a szülőknek hasznos információt és maradandó élményt ad a felkészítés, amelyből, ahogyan halad előre az idő, aktiválódik a tudás. Sok kihívásra ott van bennük a megfelelő válasz, már jóval korábban, mint hogy felmerülne az a kihívás.” - mondta zárásként Bősz Anett.