Két kórház  látna el minden kórházi kezelést igénylő koronavírusos beteget - Káosz, fejetlenség és szakmaiatlanság uralja az egészségügyet

Két kórház látna el minden kórházi kezelést igénylő koronavírusos beteget - Káosz, fejetlenség és szakmaiatlanság uralja az egészségügyet

2020.05.11.

Péntek délután értesítette Müller Cecília országos tisztifőorvos Kásler Miklós miniszter jóváhagyásával az egészségügyi intézményeket egy új protokollról. Eszerint május 8-tól – azaz a levél kiadásának napjától, azonnal – az ország egész területéről két intézménybe, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetébe, valamint az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe kell szállítani az összes koronavírusos beteget.

A Demokratikus Koalíció szerint hihetetlen, hogy milyen szintű káosz, fejetlenség és szakmaiatlanság uralja az egészségügyet. Az azonnali hatállyal kiadott új utasítások miatt az egészségügy dolgozók sem tudják nyugodtan végezni a feladataikat, ráadásul a súlyos betegek indokolatlan mozgatása teljesen felesleges, szakmaiatlan és veszélyes döntés.

Ennek fényében még egyértelműbb, mennyire felesleges és értelmetlen volt húsvét előtt országszerte 36 ezer ágyat felszabadítani, az ott ápolt betegeket kiszorítani a kórházi ellátásból. Ideje lenne, hogy a kormány és Kásler miniszter úr felfogja, ész nélküli döntésekkel nem lehet egészségügyi vészhelyzetet kezelni, mert nem megoldják, hanem fokozzák a bajt.

Dr. Komáromi Zoltán
A DK egészségügyi szakpolitikusa, háziorvos