Barion Pixel
Egészségügyi újranyitás - A kormány biztosítsa az egészségügyi ellátások előtti kötelező koronavírus-tesztek ingyenességét!

Egészségügyi újranyitás - A kormány biztosítsa az egészségügyi ellátások előtti kötelező koronavírus-tesztek ingyenességét!

2020.05.04.

Egészségügyi újranyitás - A kormány biztosítsa az egészségügyi ellátások előtti kötelező koronavírus-tesztek ingyenességét!

 

Dr. Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa hétfői, online sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a kormány úgy döntött, hogy újraindulhatnak a pár hete leállított egészségügyi ellátások, a fogorvosi, a fül-orr-gégészeti és a sebészeti beavatkozások előtt azonban koronavírus-tesztet kell csináltatni. 

 

“Csak azok vehetnek tehát igénybe ilyen ellátást, akikről teszt mondja ki, hogy nem fertőzöttek. Csakhogy tesztelést Magyarországon ehhez nem biztosít az állam. Miközben lassan az egész világon ingyen tesztelik az embereket, akár van tünetük, akár nincs, a magyaroknak súlyos pénzeket kell kifizetniük a magántesztelésért. Egy valóban megbízható és gyorsan elvégezhető koronavírus-teszt ára 30 ezer forinttól akár 60 ezer forintig is terjedhet, a kormány pedig elvárja, hogy ezt mindenki fizesse ki saját zsebből.” - foglalta össze az egészségpolitikus. 

 

Komáromi Zoltán közlése szerint a Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy a kormány biztosítsa az egészségügyi ellátások előtti kötelező koronavírus-tesztek ingyenes elvégzését. 

 

“Miért kell a magyaroknak 30-60 ezer forintot fizetniük valamiért, ami mindenki másnak ingyen van a világon? Miért gondolja Orbán Viktor, hogy a magyarok egészsége minden más nép egészségénél kevesebbet ér? Mi, magyarok miért nem érdemeljük meg, hogy az adónkból fenntartott egészségügy leteszteljen minket? A DK szerint a magyarok már eleget adóztak azért, hogy ne nekik kelljen kifizetniük a kormány által előírt koronavírus-tesztelést! Azt követeljük, hogy ha már előírta, akkor tegye is lehetővé a kormány az egészségügyi beavatkozások előtti koronavírus-tesztelést!” - sorolta a DK-s politikus. 

 

Komáromi úgy fogalmazott, hiába lélegzett fel nagyon sok ember, amikor bejelentették, hogy újraindulnak az egészségügyi ellátások, sokan épp a fizetős tesztelés miatt nem fognak ezekre az ellátásokra bejutni. 

 

“Aki megteheti, hogy kifizet 30-60 ezer forintot egy tesztre, az majd mehet beavatkozásra, aki meg ezt nem engedheti meg magának, az ellátás nélkül marad. Így lehet a szegényeket, sőt a kevésbé tehetőseket is kiszorítani az ellátásból. Még, hogy az egészség nem lehet üzlet. A kormánynak kutya kötelessége lenne, hogy ha valamit előír, akkor biztosítsa is annak a feltételeit.” - mondta az egészségpolitikus, hozzátéve: az önmagában nem kormányzás, hogy a kormány szabályokat hoz, ha közben nem biztosít bárki számára elérhető ingyenes tesztelést, nem biztosít védőfelszerelést az egészségügyben dolgozóknak és összességében, semmivel sem segíti az egészségügy újraindulását.

RSS