Barion Pixel
Több jogot és emberibb életet kell adni a munkásoknak!

Több jogot és emberibb életet kell adni a munkásoknak!

2020.05.01.

Több jogot és emberibb életet kell adni a munkásoknak!

 

Budapest, 2020. május 1., péntek (MTI) - Az utóbbi hónapokból, a koronavírus-járványból azt is meg kell tanulni, hogy több jogot, több védelmet, könnyebb megélhetést és emberibb életet kell adni a munkásoknak - mondta Gyurcsány Ferenc május 1-jei beszédében.

Online közvetített beszédben a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke hangsúlyozta, az idei május 1-je különleges, a járvány mindenkit arra kényszerít, hogy otthonról ünnepeljen.

Május 1-je mondanivalója, igazsága azonban maibb, mint bármikor hinni lehetett volna. A járvány miatt először a "melósokat" bocsátották el, nem a főnököket, a fizikai munkások azok, akik nem tudnak otthonról dolgozni. Azok a legkiszolgáltatottabbak, akik leginkább segítenek abban, hogy a hétköznapok élhetőek legyenek - mondta.     
 
A politikus emlékeztetett arra, hogy Magyarország 16 évvel ezelőtt, május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz (EU). A DK álláspontja nem változott, a magyaroknak és Magyarországnak az EU-ban van a helye - szögezte le.

A vírusnak nem kell útlevél és vízum, közösen kell elhárítani a veszélyt. A világ legtöbb nagy kockázata, a klímaválságtól, a terrorizmuson át a menekültválságig mind olyan kérdés, amelyben "együtt sikeresek leszünk, külön-külön csak bukdácsolni fogunk" - érvelt a politikus.

Nagyszerűnek nevezte, amikor egyes országok, köztük Magyarország is segít a többieknek. Hozzátette, ezzel együtt azt gondolja, ilyenkor nem vallás vagy nemzetiség alapján kell válogatni. "Segítsünk egymásnak, segítsünk önmaguknak, védjük az ország polgárait, védjünk meg mindenkit, akinek szüksége van erre" - mondta.

Úgy vélte, május 1. a közügyekről szól, és a magyarok számára most az a legfontosabb közügy, hogy mi történik a kormánnyal, az ellenzékkel, hogy hogyan készülnek a következő választásokra. Amennyiben a magyarok egy jobb, polgáribb életet akarnak, akkor új kormányt kell választaniuk, "ezzel a rezsimmel, amely magát Európa-ellenesnek, illiberálisnak tartja, nincs alku" - szögezte le.     
 
Az ellenzék a tavaly októberi önkormányzati választáson megtanulta a leckét. Lehet, hogy az ellenzéki pártok az elmúlt egy-másfél évtizedben mást gondoltak az országról és egymásról, de a jelenről és a jövőről a lényegét tekintve azonosan gondolkoznak. A választóik is azt akarják, hogy tegyék félre a múlt ellentéteit, a múlt vitáit és állapodjanak meg - hangsúlyozta a pártelnök, aki szerint egységes ellenzéki alternatívát kell felmutatni és közösen kell indulni 2022-ben.     
 
Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: a haza azt követeli, hogy tegyék zárójelbe mindazt, ami elválasztja őket. Megérett a helyzet, hogy teljes összefogással, közös miniszterelnök-jelölttel, közös listával, 106 közös egyéni jelölttel vereséget mérjenek a Fideszre.
RSS
Kapcsolódó politikusok