Barion Pixel
A Demokratikus Koalíció írásbeli kérdéssel fordul a kormányhoz: Bevizsgáltatják-e a koronavírus teszteket, amiket korábban vásároltak?
A Demokratikus Koalíció írásbeli kérdéssel fordul a kormányhoz: Bevizsgáltatják-e a koronavírus teszteket, amiket korábban vásároltak? 2020.04.29.

A Demokratikus Koalíció írásbeli kérdéssel fordul a kormányhoz: Bevizsgáltatják-e a koronavírus teszteket, amiket korábban vásároltak?

 

Sajtóinformációk szerint Texas államban használhatatlannak minősítették és kivonták a forgalomból az olyan típusú gyorsteszteket, amikből a magyar kormány is vásárolt. A helyi, texasi egészségügyi hatóság bevizsgáltatta ezeket a gyorsteszteket, így derült ki, hogy a gyártó által ígért 93-97 százalékos helyett sokkal kisebb, mindössze 20 százalékos pontossággal működnek.

A Demokratikus Koalíció írásbeli kérdéssel fordul a kormányhoz: hány darabot rendeltek ezekből a tesztekből, mennyit használtak fel, és ha eddig nem vizsgálták be, akkor tervezik-e bevizsgáltatni ezeket? Ilyen súlyos katasztrófahelyzetben ugyanis kiemelten fontos, hogy csak jó minőségű, megbízható teszteket alkalmazzanak, ha beindul végre a tömeges tesztelés.

A háziorvosok egyik szakmai szervezetével együtt felhívjuk az illetékesek figyelmét arra, hogy amíg nincsenek megfelelően bevizsgált, megbízható gyorstesztek, addig ezek helyszíni használata nem követi az NNK hatályban lévő eljárásrendjét, sőt a WHO ajánlásait sem, elvégzésük indokolatlan költséget, felesleges adminisztrációs terheket generál, jelentős szakképzett humánerőforrást köt le.

Az emberek élete nem játék, nagyon fontos, hogy megbízható eredményeket kapjanak a szűrések során.

 

Dr. Komáromi Zoltán 
A DK egészségügyi szakpolitikusa, háziorvos

RSS