Barion Pixel
Újbuda vezetése 100 milliót költött eddig válságkezelésre - A kormány se tesztet, se maszkot nem adott a kerületnek, csak plusz feladatokat

Újbuda vezetése 100 milliót költött eddig válságkezelésre - A kormány se tesztet, se maszkot nem adott a kerületnek, csak plusz feladatokat

2020.04.25.

Újbuda vezetése 100 milliót költött eddig válságkezelésre - A kormány se tesztet, se maszkot nem adott a kerületnek, csak plusz feladatokat



László Imre, Újbuda DK-s polgármestere szombat délelőtt online sajtótájékoztatóján ismertette:  koronavírus-járvány kitörésének kezdete óta a kormány sorozatosan bizonyítja, hogy a propagandaszövegek gyártásán túl nem sok mindenhez ért. 

 

“A folyamatos tehetetlenkedés, bohózatba illő sajtótájékoztató és diktátorokat megszégyenítő beszédek mögött nincsenek érdemi intézkedések. Jól hangzik az az állítás, hogy több millió maszk érkezett az országba. Ám ebből a több millió maszkból az újbudai rendelőintézet egy darabot sem látott, ahogy védőszemüveg, vagy izolációs köpeny sem érkezett hozzájuk. És nagyon jól hangzik az is, hogy a háziorvosokat ellátták maszkokkal, a gyakorlatban viszont pontosan tudjuk azt is, hogy kaptak ugyan hetekkel ezelőtt 50 darab egyszerű sebészmaszkot, ami gyakorlatilag azonnal elfogyott.” - sorolta László Imre azt is hozzátéve, tömeges tesztelésre sem hajlandóak, az védekezésként meghozott intézkedések pedig kevesek és megkésettek ugyanúgy, ahogy a kormány minden lépése, amit a járvány kitörése óta tett. 

 

“A Demokratikus Koalíció felhívja a figyelmet: a kormány lépései semmire sem jelentenek valódi megoldást. A folyamatos terelés, teszetoszázás mögött nincs semmilyen lényegi intézkedés, óriási, üres lufi az egész. Ezzel szemben minden terhet és felelősséget igyekeznek áttolni az önkormányzatokra, akik semmiféle segítséget nem kapnak ahhoz, hogy megküzdjenek a mindennapok kihívásaival.” - mondta az újbudai polgármester. László Imre szerint  olyan dolgokat várnak el a polgármesterektől, képviselő-testületektől, amiket a kormány sem tud - vagy akar - megoldani. 

 

“Hogyan oldjuk meg akkor mi, egyre csökkenő forrásokkal? Mindez azért különösen tragikus, mert létezik egy 18/1998-as rendelet, amit egyébként az akkori Fidesz-kormány hozott. Ez a rendelet kimondja, hogy járványhelyzetben minden védekezéssel kapcsolatos eszköz beszerzése a kormányhivatalok felelőssége. Ezek szerint éppen saját magukkal mennek szembe, vagy, ami sokkal súlyosabb, elhiszik, hogy pár darab sebészmaszk elég a védekezéshez.“ - hívta fel a figyelmet. 

 

A polgármester azt is ismertette, hogy milyen intézkedéseket tettek eddig Újbudán. 

 

“Eddig közel 100 millió forintot költöttünk itt, a XI. kerületben a védekezésre, hiszen ahogyan korábban mondtam, a rendelőintézetünk egy darab maszkot sem kapott a kormánytól, nekünk kell megoldani, hogy a dolgozók biztonságban legyenek. Gondoskodunk a háziorvosok maszkellátásáról is, hisz mint említettem, a központilag kiosztott maszk csupán órákra volt elég. Teszteltettük a kerület fenntartásában lévő idősotthon minden lakóját és munkatársát, összesen 119 főt, szerencsére mindegyikük eredménye negatív lett. Minden héten megismételjük az ő tesztelésüket, illetve elkezdjük a háziorvosok és a szakrendelőben dolgozók szűrését is, a tesztek beérkezésének ütemében.- közölte a polgármester, hozzátéve, a hivatal bekérte azoknak az újbudai lakosoknak az adatait, akiket hazaküldtek a kórházakból és ellátásra szorulnak. 

 

“A világon minden létező intézkedést megteszünk, ehhez képest a Magyar Államkincstár most, a járványveszély kellős közepén, ezer baj és gond közepette döntött úgy, hogy egy utóellenőrzést tartanak nálunk, az önkormányzatnál, ráadásul olyan hiányosságok miatt, amik 2018-ban, még fideszes önkormányzat alatt történtek.” - mondta zárásként László Imre. 

RSS