Közép -Kelet Európában messze nálunk a legmagasabb a koronavírusban elhunytak aránya – A DK tömeges tesztelést követel

2020.04.21.

Dr. Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa keddi, online sajtótájékoztatóján ismertette: bár egyes szakértői vélemények szerint szűk két hétre vagyunk koronavírus-járvány hazai tetőzésétől, annyi már most bizonyos, hogy Kelet-Közép Európában messze Magyarországon a legmagasabb a koronavírusban elhunyt tesztelt betegek száma.

“ Ha csak szűkebb régiónkat és a környező országok halálozási statisztikáit nézzük, akkor azt látjuk, hogy amíg Lengyelországban 4 százalék, Csehországban 2,7 százalék, Horvátországban 2,1 százalék, Szlovákiában 1 százalék, Romániában és Szlovéniában pedig 5, illetve 5,3 százalék azoknak a tesztelt betegeknek az aránya, akik koronavírus-fertőzés miatt vesztették életüket, addig ez az arány ma Magyarországon 10 százalék, ami európai összehasonlításban is magas, de a régióban messze a legrosszabb.” - foglalta össze a szakpolitikus, hozzátéve:  ezek csak azok az adatok, amelyekről tudunk, hiszen azt már eddig is láttuk, hogy a tömeges állami tesztelés kudarcba fulladt.

“Hiába kérték azt az ellenzéki pártok, és hiába volt az a WHO ajánlása is, hogy minél több koronavírus-gyanús esetet teszteljenek, Magyarországon ez mind a mai napig nem történt meg. Márpedig a tömeges tesztelés elengedhetetlen a gócpontok felderítéséhez, és a járvány terjedésének megállításához.” - emlékeztetett Komáromi.

Az egészségpolitikus hangsúlyozta, a Demokratikus Koalíció ezért továbbra is követeli az emberek tömeges tesztelését. Úgy fogalmazott: nem szabad hagyni, hogy a kormányzati teszetoszaság miatt magyarok ezrei haljanak bele a koronavírusba, amikor megfelelő számú teszteléssel a fertőzési gócpontokat fel lehet deríteni, és a vírus terjedését meg lehet állítani.

“A hazai magas halálozási arány intő jel kell hogy legyen Orbánék számára is, akik a régió kormányaitól eltérően még mindig képtelenek kezelni és megoldani ezt a helyzetet. Márpedig felhívjuk a kormány figyelmét, hogy az emberi élet nem játék, és minden további időhúzás és szerencsétlenkedés magyarok ezreinek az életébe fog kerülni.” - jelentette ki Komáromi Zoltán.

A DK egészségügyi szakpolitikus elmondta, az eddig hazánkban feltárt fertőzési gócpontok a napnál világosabban is megmutatták, hogy hová vezet a tömeges tesztelések elmulasztása. A mostani helyzetben nincsen helye a titkolózásnak, vagy az időhúzásnak, hiszen a járványnak ebben a szakaszában minden perc számít.

“Tévedés lenne azt hinni, hogy ha nem tesztelünk, a helyzet magától megoldódik, a betegség pedig el fog tűnni. Ennek pont az ellenkezője igaz! A járvány elleni védekezés hatékonyságát veszélyezteti az elvégzett tesztek alacsony száma, ami a magyarországi, kiugróan magas halálozási arányban is világosan megmutatkozik. Szégyen, hogy a vírus hazai megjelenése után több héttel is még követelni kell az államtól, hogy rendesen lássa el a feladatát, és tömegesen tesztelje honfitársainkat! “ - mondta Komáromi, hozzátéve: éppen a kormány szokott dicsekedni azzal, hogy elegendő számú teszt és védőfelszerelés áll rendelkezésre a járvány megfékezéséhez. “Ezzel szemben pedig azt látjuk, hogy amíg a régióban mindenhol sikerült 5,5 százalék alatt tartani a vírusfertőzésben elhunytak arányát, addig ez nálunk, Magyarországon 10 százalék.” - fűzte hozzá zárásként a szakpolitikus.