Barion Pixel
 Reagálás a kormány érettségivel kapcsolatos bejelentésére: Elfogadhatatlan, hogy a járványveszély csúcsán vizsgázzanak a diákok

Reagálás a kormány érettségivel kapcsolatos bejelentésére: Elfogadhatatlan, hogy a járványveszély csúcsán vizsgázzanak a diákok

2020.04.16.

 Reagálás a kormány érettségivel kapcsolatos bejelentésére: Elfogadhatatlan, hogy a járványveszély csúcsán vizsgázzanak a diákok 

 

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese csütörtök délutáni, online sajtótájékoztatóján reagált a kormány érettségivel kapcsolatos közléseire. Arató emlékeztetett, az elmúlt hetekben a kormány az elmúlt hetekben folyamatos bizonytalanságban tartotta az érettségiző diákokat és szüleiket, hiszen sokáig nem lehetett tudni, pontosan mi lesz az idei érettségi vizsgákkal. 

 

“Most végül megszületett a döntés, de ez a döntés járványügyi szempontból veszélyes, oktatási szempontból pedig ostoba” - fogalmazott a politikus, hozzátéve, rendkívüli módon hátrányos a diákokra, amit most a kormány kiötlött. 

 

“A diákoknak idén úgy kellene érettségizni, hogy május elején rendezik meg az írásbeli vizsgákat, ami a legnagyobb óvatosság mellett utazással jár és azzal, hogy közösen használják az iskolai helyiségeket. Mindez persze a tanárokat is érinti. Hiába minden óvatosság, ez mindenképp a járványveszély növekedéssel jár” - közölte Arató, aki azt is kiemelte, hogy a diákoknak pedig az utolsó pillanatban kéne felkészülni a vizsgára, hiszen eddig nem is tudták, pontosan mikor és hogyan fognak egyáltalán érettségizni úgy, hogy tanítás sem volt, már hosszú hetek óta, és a tanáraikkal sem találkoztak. 

 

A frakcióvezető-helyettes hangsúlyozta, a Demokratikus Koalíció szerint elfogadhatatlan, hogy a járványveszély csúcsán vizsgázzanak a diákok bármilyen formában. 

 

“Az emberi élet védelme a legfontosabb, ez felülírja a bürokratikus szempontokat is. A DK ezért azt követeli, hogy halasszák el az érettségi vizsgákat addig, míg biztosan nem mondható ki, hogy elmúlt a járványveszély és biztosítsanak ebben az esetben is legalább egy hónapos felkészülési időt a tanulóknak.” - ismertette Arató Gergely, arra is kitérve, hogy ez azt is jelenti, hogy a felvételi eljárást is halasztani kell. 

 

A frakcióvezető-helyettes szerint nem lehet olyan oktatási vagy szakmai indok, ami miatt sokezer diákot és tanárt tesznek ki a fertőzésveszélynek. Az érettségizőket pedig nem lehet olyan helyzetbe hozni, hogy aközött kelljen választaniuk, hogy felkészülés nélkül vizsgáznak, vagy lemondanak az álmaikról és később érettségiznek, teljes bizonytalanságban. 

RSS
Kapcsolódó politikusok