Molnár Csaba: Ha ez az Orbán-kormány válságkezelő csomagja, akkor tönkremenő vállalkozások, tömeges munkanélküliség és leszakadó családok időszakának nézünk elébe

2020.04.07.

Amit a tegnap miniszterelnöki bejelentésből sejtettünk, az mára sajnos biztossá vált. A kormány láthatóan még mindig nem érti, vagy nem akarja érteni, hogy mekkora bajban van az ország. Palkovics László miniszter mai bejelentése sajnos világossá tette:

1. Aki már elveszítette, vagy a következő napokban, hetekben, hónapokban fogja elveszíteni a munkáját a válság miatt, az a kormány gazdaságvédelmi csomagjából 0, azaz nulla forintot kap támogatásként. Több tíz- vagy akár százezer magyar emberről beszélünk, aki tisztességgel dolgozik vagy dolgozott, amíg tehette. Róluk lemondott a kormány.

2. Az állami “bérpótlás” kérdésében Palkovics korábbi nyilatkozatában azt mondta, hogy ez nem automatikus lesz (mint a németeknél, vagy az osztrákoknál), hanem a cégeknek a járási hivataloknál kell majd ezt igényelniük. Vagyis ez egy pályázat. Az elmúlt 10 évben mindenki megtanulhatta, hogy ebben az országban kik nyerik a pályázatokat. Mészáros Lőrincnek és Tiborcz Istvánnak most sincs félnivalója, csak annak a több ezer magyar vállalkozásnak van, amelyik valóban a megszűnés szélére került.

3. A turizmuson kívüli világban a kormány tulajdonképpen elengedte minden kis- és közepes magyar vállalkozás kezét. Aki bajban van, az pénzt nem kap, csak lehetőséget hitelre. Adósítsa el magát jó sok évre előre egy válság kellős közepén - ezt üzeni Orbán Viktor a vállalkozóknak.

Ha valóban ez az Orbán-kormány válságkezelő csomagja, akkor valóban nem értik, hogy mekkora a baj. Akkor sajnos a tönkremenő magyar vállalkozások, a tömeges munkanélküliség és a leszakadó családok időszakának nézünk elébe.

Molnár Csaba

A DK ügyvezető alelnöke