Barion Pixel
Azonnali nyugdíjkiegészítést a nyugdíjasoknak! - A DK 3000 milliárdos gazdasági és szociális javaslatainak nyugdíjasokat védő pontjai

Azonnali nyugdíjkiegészítést a nyugdíjasoknak! - A DK 3000 milliárdos gazdasági és szociális javaslatainak nyugdíjasokat védő pontjai

2020.04.06.

Azonnali nyugdíjkiegészítést a nyugdíjasoknak! - A DK 3000 milliárdos gazdasági és szociális javaslatainak nyugdíjasokat védő pontjai

 

Varju László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, a Költségvetési Bizottság elnöke hétfői, online sajtótájékoztatóján ismertette, hogy a Demokratikus Koalíció szombaton és vasárnap részletesen bemutatta a 3000 milliárd forintos, 20 pontos gazdasági és szociális javaslatcsomagját, amellyel a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásait lehetne enyhíteni. 

 

Varju elmondta, hogy a 20 pont jelentős része természetesen a munkavállalókról, illetve a kis- és középvállalkozásokról szól, arról, hogy hogyan lehetne megvédeni minél több munkahelyet és magyar vállalkozást. A jelenlegi helyzet azonban nem csak nekik hozott új kihívásokat, hanem az időseknek is.

 

“A Demokratikus Koalíció szerint a járványhelyzetben a nyugdíjasoknak is segítségre van szüksége, a kormány nem feledkezhet meg az idősek védelméről! A DK 3 konkrét intézkedést javasol a kormánynak a nyugdíjasok védelmében.” - foglalta össze az országgyűlési képviselő, majd részletesen ismertette a nyugdíjasokra vonatkozó pontokat. 

 

“1. Azt javasoljuk, hogy a kormány adjon egyszeri nyugdíj-kiegészítést az öregségi nyugdíjban és szolgálati járadékban részesülőknek! Ennek összege 10 és 50 ezer forint között kell legyen a nyugdíj nagyságától függően. Természetesen minél kisebb valaki nyugdíja, annál nagyobb kell legyen ez az egyszeri segítség.

 

2. Azt javasoljuk, hogy a kormány adjon egyszeri 50 ezer forintos támogatást a rokkantnyugdíjasoknak és az otthonápolásban részesülőknek!

 

3. Azt javasoljuk, hogy abban az esetben, ha a veszélyhelyzet 6 hónapnál tovább tart, akkor a fenti két intézkedést automatikusan ismételjék meg, a nyugdíjasok, rokkantnyugdíjasok, otthonápolásban részesülők is kapjanak ismét egyszeri segítséget!” - sorolta a DK politikusa. 

 

Varju úgy fogalmazott, nem nehéz belátni, hogy a kijárási korlátozás, a járványvédelmi ajánlások és az elszabaduló élelmiszerárak komoly kihívás elé állítják az időseket is. Ahogy számos termékből egyből hiány alakult ki a boltokban a veszélyhelyzet kihirdetése után, már nem az volt a bevásárlás szempontja, hogy hol-mi milyen áron kapható, hanem hogy hol kapható valami egyáltalán.

 

“Emlékezhetünk például a 2800 forintos csirkemellre. Ha ez nem lenne elég, a forint történelmi bezuhanása miatt is jelentős áremelkedés várható, az idősek tehát nyerészkedők nélkül is garantáltan többet fognak költeni a boltokban. A rokkantnyugdíjasok és otthonápoltak élete a járvány alatt szintén jóval többe kerül, márpedig amit jelenleg az államtól kapnak, az békeidőben is kevés dologra elég.” - hívta fel a figyelmet Varju László, országgyűlési képviselő. 

RSS
Kapcsolódó politikusok